AktualityKultúra

Riaditeľka MSKŠ Mgr. Simona Holubová: Koronavírus paralyzoval kultúru, postupne sa z toho ale dostávame

poradna

Pandémia koronavírusu postihla všetky oblasti verej- ného života. Nevyhla sa ani kultúre. O tom, aké dopady má boj s ochorením COVID-19 na zlatomoraveckú kultúru a na aké podujatia sa ešte môžeme tento rok tešiť, nám v rozhovore prezradila riaditeľka Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach Mgr. Simona Holubová.

Ako koronavírus ovplyvnil kultúru v našom meste? Ovplyvnil ju vo veľkom. Môžeme povedať, že ju prakticky paralyzoval, v súčasnosti sa z toho už ale postupne dostávame. Na začiatku prepuknutia pandémie bola kultúra všade úplne zrušená. Keď už boli verejné podujatia povolené, chýbali na ne peniaze. Každý rok v lete robíme Športový deň, Slnečný rockový koncert, Súťaž vo varení gulášu. Na organizáciu týchto akcií dostávame pravidelne dotácie z Nitrianskeho samosprávneho kraja a taktiež dotácie z nášho mesta. Peniaze sa ale tento rok prednostne dávali na boj proti šíreniu vírusu, financie sme preto nedostali a spomínané akcie sme museli zrušiť. Samostatnou kapitolou je Zlatomoravecký jarmok. Hromadných verejných podujatí sa podľa nariadenia vlády môže naraz zúčastniť len do tisíc osôb. To sa pri tak veľkom podujatí, ako je jarmok, nedá nijako zabezpečiť. Museli sme ho preto zrušiť.

Ktoré podujatia zostali?

Pokiaľ sa nám podarí získať dotáciu z Nitrianskeho
samosprávneho kraja, tak v septembri chceme zorganizovať kultúrne podujatie Krokom po minulosti rodiny Migazzi. Návštevníci tu budú môcť spoznať dejiny tohto, pre naše mesto, významného rodu, bude tu kopec sprievodných atrakcií a hlavne tu chceme slávnostne uviesť do užívania Park Janka Kráľa, ktorý si prešiel výraznou rekonštrukciou. Neskôr, na jeseň, plánujeme tradičnú oslavu Úcta k starším a v decembri by sme radi pripravili Adventné nedele spojené s vianočnými trhmi. Ale o tom je teraz ešte predčasné hovoriť. Všetko záleží od toho, ako sa vyvinie situácia s koronavírusom a aké opatrenia zavedie vláda.

A čo komerčné – platené podujatia?

Tie samozrejme budú. Tie z nich, ktoré sa nemohli uskutočniť v mesiacoch marec, apríl a máj, boli presunuté na september, október a november s tým, že lístky, ktoré si ľudia zakúpili na pôvodné termíny, budú platiť aj v týchto nových termínoch. Na amfiteátri nás čaká koncert pre deti, kde vystúpi Miro Jaroš a do Moraviec príde zahrať i Richard Müller.

Je napriek stále aktuálnej hrozbe koronavírus o tieto koncerty záujem?

Áno, je. Najviac je záujem o Mira Jaroša. 

Čo odporúčate občanom, aby si prišli pozrieť?

Určite zaujímavý bude Richard Müller, pretože vydal viacero nových piesní. Ale aj tie staré sú veľmi dobré. No a deti veľmi poteší Miro Jaroš. Aj tu predpokladáme, že naplníme povolenú kapacitu, podobne ako pri IMT Smile.

Na aké opatrenia v súvislosti s koronavírusom sa majú ľudia pripraviť počas mestských alebo komerčných akcií?

Nebude sa nikde predávať jedlo. Preto odporúčame všetkým návštevníkom, aby si so sebou vždy priniesli vodu a prípadne i niečo na zjedenie. Chýbať nebudú všade prísne hygienické opatrenia. Pokiaľ bude akcia vo vnútorných priestoroch, bude potrebné nosiť rúška, budú sa dezinfikovať ruky. Vo vonkajších priestorov na amfiteátri budeme upozorňovať návštevníkov, aby nechávali medzi sebou pri sedení potrebné rozostupy.

Vrcholom sezóny býval vždy jarmok. Tento rok je zrušený. Môžete nám pre- zradiť, o akú kultúru sme prišli?

Plány sme mali veľmi pekné. Chceli sme pokračovať s tým, čo sme začali minulý rok dvojdňový jarmok s plnohodnotným dvojdňovým programom. Mali sme objednaného Lukáša Adamca a S hudbou vesmírnou. Okrem toho mala vystúpiť kopa našich domácich interpretov. Myslím si, že program by bol veľmi zaujímavý a atraktívny.

Jarmokom sa u nás slávia hody. Bude v termíne ich konania aspoň nejaká náhradná kultúra?

V tomto termíne by sme chceli zrealizovať už spomínané podujatie Krokom po minulosti rodiny Migazzi. Je ale možné, že sa nám to presne na jarmočný dátum nepodarí zorganizovať. Všetko závisí od toho, či dostaneme na zorganizovanie dotáciu a či budú mať účinkujúci, ktorých by sme chceli zavolať, čas v daný termín. Môže sa stať, že sa to uskutoční napríklad v polovici septembra. Uvidíme, ako to dopadne.

Dúfam, že od budúceho roka sa opatrenia uvoľnia a budeme môcť fungovať v normálnom režime. Už teraz rozmýšľame nad budúcoročným jarmokom, aby bol ešte lepší ako ten z roku 2019.

Peter Klimant


Podujatia


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button