AktualityKomerčné články

Aká je skutočná cena kakaa?

poradna

Aká je skutočná cena kakaa? Námestie Andreja Hlinku v Zlatých Moravciach bude hostiť výstavu fotografií o pestovateľoch z Pobrežia Slonoviny (Côte d’Ivoire).

Zlaté Moravce, 29. septembra 2020 – Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti. Príbeh čokolády má však aj tienisté stránky. Napriek rastúcemu dopytu po kľúčovej výrobnej surovine – kakau – nestačia často príjmy pestovateľov kakaa ich rodinám na živobytie. Najmä v západnej Afrike je navyše rozšírená detská práca, problémom je aj ničenie životného prostredia. Podmienky panujúce na kakaových plantážach približuje výstava pod holým nebom nazvaná CENA KAKAA, ktorá bude od 3. októbra do 10. októbra 2020 k videniu na Námestí Andreja Hlinku v Zlatých Moravciach. Autorom fotografií je Stanislav Komínek z organizácie Fairtrade Česko a Slovensko.

Výstava bude otvorená 3. októbra 2020 o 15:00 členmi OZ Pestrec, ktorý výstavu v Zlatých Moravciach organizujú.

Stanislav Komínek spolu s Lukášom Matěnom vyrazili na konci roka 2018 do západoafrického Pobrežia Slonoviny (Côte d’Ivoire), aby zdokumentovali podmienky pestovania kakaa. Pobrežie Slonoviny je najväčším svetovým producentom kakaa, pochádza odtiaľ takmer 40 percent svetovej produkcie. “Veľké spoločnosti vyrábajúce čokoládu sa už pred takmer dvoma desaťročiami zaviazali, že prestanú používať kakao zozbierané deťmi. Dodnes ale stojí kakaový biznis na dodávkach lacného kakaa z Guinejského zálivu. Za nízkou cenou kakaa sa skrýva zneužívanie ľudí a ničenie životného prostredia. Navýšenie výkupných cien je nevyhnutný prvý krok k zmene, “hovorí autor fotografií Stanislav Komínek.

Približne 90 percent všetkého kakaa vo svete vypestuje 4 a pol milióna malopestovateľov. Sú to drobní, nezávislí farmári a farmárky s rodinnými políčkami o veľkosti 1 až 5 hektárov. Cez 60% kakaa pochádza z dvoch západoafrických krajín – Pobrežie Slonoviny a Ghany. Pestovatelia si tu zarobia priemerne necelý dolár na deň. Nemôžu si dovoliť námezdných robotníkov a sú nútení využívať k práci deti. Posledný prieskum Cocoa Barometer z roku 2018 odhaduje, že len v Pobreží Slonoviny a Ghane je na kakaových plantážach nútených pracovať 2,1 milióna detí. “Robotníkom na plantážach musíme zaplatiť, ale je to ťažké, nemáme prostriedky. Nič tu nie je: chýbajú nemocnice, doprava, potraviny. Nemáme na kvalitné potraviny. Za naše kakao sme zle platení,” hovorí jeden z pestovateľov, Kouaio Eboue.

Detská práca je problém okrem iného preto, že deti pestovateľov nedostanú vzdelanie a ony sú tak odsúdené po celý život vykonávať len fyzicky náročnú nekvalifikovanú prácu. Deti sú navyše na prácu na plantážach často predávané či unášané aj zo susedných krajín. “Pre Pobrežie Slonoviny je veľmi dôležité, aby bola detská práca odstránená. Najlepším postupom je spolupráca vlády, neziskových organizácií a predovšetkým čokoládových firiem, “hovorí Boua Bi Semien Honoré z Medzinárodnej organizácie práce.

Nárast produkcie a nízka cena kakaa z Pobrežia Slonoviny sú vykúpené nielen otrockými podmienkami pestovateľov, ale aj ničením životného prostredia. Od roku 1960 prišla krajina o 80% svojich dažďových pralesov. Tie sú teraz len na 4% územia a mizne tak životný priestor pre vzácnych hrošíkov libérijských, slonov pralesných alebo šimpanzov učenlivých. Výrub dažďových pralesov tiež zrýchľuje dopady klimatických zmien po celom svete.

Jedným zo spôsobov, ako problémy pestovateľov kakaa riešiť, je zodpovedná spotreba – teda napríklad to, že zákazníci sa pri nákupe budú viac zaujímať o pôvod potravín a podmienky ich vzniku. Vodítkom im pri tom môžu byť etické certifikácie, ako je napríklad Fairtrade. “Známka FAIRTRADE zákazníkom hovorí, že pri výrobe výrobkov boli dodržané základné ekonomické, sociálne aj ekologické kritériá, že pestovatelia dostali za svoju úrodu spravodlivú cenu a navyše Fairtradový príplatok, že nebola zneužitá detská alebo otrocká práca a šetrne sa nakladalo s prírodnými zdrojmi,” vysvetľuje Hana Malíková z organizácie Fairtrade Česko a Slovensko, ktorá výstavu CENA KAKAA usporadúva.

Výstava na stromoch sa koná tento rok na Slovensku po prvý krát. Vďaka miestnym organizátorom, ku ktorým patrí aj OZ Pestrec, sa dostala do dvadsiatich parkov po celej Slovenskej republike, pri príležitosti Svetového dňa dôstojnej práce. Ten sa oslavuje 7. októbra. Koncept výstav pod holým nebom nadväzuje na výstavy v Českej republike, kde sa za uplýnulých 7 rokov  venovali pestovaniu kávy, banánov, pracovným podmienkam v garbiarňach alebo v továrňach na výrobu topánok.

Prehľad parkov, kde sa výstava koná, a viac informácií nájdete na www.vystavanastromoch.sk

kontakty:

Žofia Kutlíková Jakubová – OZ Pestrec – miestny organizátor Výstavy na stromoch – Cena kakaa, zofia@ozpestrec.sk, tel. +421 905 760 840

Lukáš Bulko – koordinátor osvetových aktivít Fairtrade na Slovensku, lukas.bulko@fairtrade-slovensko.sk, +421 902 727 117

Stanislav Komínek – autor fotografií, Fairtrade Česko a Slovensko, stanislav.kominek@fairtrade-cesko.cz, tel .: +420 774 737 176

Hana Malíková, riaditeľka Fairtrade Česko a Slovensko, hana.malikova@fairtrade-cesko.cz, tel .: +420 734 336 592

Doplňujúce informácie:

Dôstojná práca je taká práca, ktorá prebieha v podmienkach slobody, spravodlivosti, bezpečnosti a ľudskej dôstojnosti a sú pri nej chránené práva pracovníkov. Ti za ňu dostávajú zodpovedajúcu odmenu spolu so sociálnym zabezpečením. Zabezpečenie dôstojnej práce pre všetkých sa tak stáva jedným z najúčinnejších spôsobov, ako bojovať s globálnou chudobou a s ňou spojenými problémami, ako je napríklad detská práca, potláčanie ľudských práv a pod.

Fairtrade Česko a Slovensko, z.s., je platformou organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sa zaoberajú etikou obchodu, globálnym rozvojom, udržateľnou spotrebou, ochranou životného prostredia a ľudských práv. Pracuje na zvyšovaní povedomia o princípoch a zmysle systému Fairtrade. V Českej republike a na Slovensku zastupuje globálnu organizáciu Fairtrade International, je garantom dôveryhodnosti ochrannej známky FAIRTRADE. www.fairtrade-slovensko.sk

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button