AktualityKomerčné články

Aké huby nájdete v okolí Zlatých Moraviec

poradna

[Sponzorovaný článok]

Ísť na huby, to je také slovenské. Ideálne v hrubom kabáte, s rybárskymi čižmami, pleteným košíkom a palicou. Nie každý má však so zberom húb prax. Kde tu sa medzi jedlými hríbmi a hubami objavia aj jedovaté, ktorým sa radno vyhnúť. V tomto článku prinášame prehľad jedlých húb, na ktorých si môžete bez obáv pochutnať.

Suchohríb hnedý

Napriek svojmu nevábnemu názvu je suchohríb veľmi vyhľadávaný. Suchohríb hnedý rastie predovšetkým v ihličnatých a zmiešaných lesoch od júna do konca novembra. Niekedy rastie aj na šiškách alebo v dutinách práchnivých stromov. Klobúk staršieho hríbu je hladký. Má gaštanovú farbu. Mladšie hríby majú plstnatý klobúk. 

Hlúbik býva niekedy tenký a prehnutý, inokedy je bruchatý a vždy má olivovožltú farbu. Poranením sa rúrky na spodnej strane klobúka menia zo zelenkasto žltej na modrú. Ak je hríb suchý, póry na poškodenie nereagujú. Čo je dobrý návod na odhalenie toho, či je hríb dužinatý alebo príliš suchý. Suchohríb rastie všade po okolí Zlatých Moraviec. Má výbornú chuť a hodí sa aj do kapustnice. 

Kozák osikový

Krásny hríb s masívnou nohou a žiarivým oranžovým klobúčikom je viditeľný už z diaľky. Len ťažko si ho môžete s niečím pomýliť. Jemne plstnatý klobúk má tmavočervenú, oranžovú, pomarančovú alebo červenooranžovú farbu. Po daždi býva akoby bez farby. Hlúbik sa od dola smerom nahor stenčuje, dolu býva bacuľatý a pokrytý malými šupinami, ktoré menia farby od bielej až po hnedú. Kozák osikový rastie od júna do novembra. Hádate správne. Nájdete ho pod osikami. Je to jedlá huba a je vhodný na množstvo štýlov prípravy. 

Šťavnačka plávkovitá

Menej známa, výborná jedlá huba, šťavnačka plávkovitá, sa v hojnom počte vyskytuje v okolí Zlatých Moraviec. Rastie počas leta a jesene v listnatých lesoch. Pokožka klobúka týchto územčistých húb sa vekom sfarbuje do vínovočervena. Šťavnačka plávkovitá má veľké a hrubé lupene, ktoré sa pri hlúbiku vykrojujú. Majú bielu farbu s červenými škvrnami. Táto huba má na rozdiel od väčšiny ostatných húb nezvykle hrubý hlúbik so suchým povrchom. Je plný a pod tlakom sa tak ľahko nezlomí. Nemá prstenec. Šťavnačka plávkovitá je vhodná na akúkoľvek úpravu. 

Tip 

Nezabudnite si vziať nôž, aby ste mohli úlovok hneď očistiť. 

Hríb smrekový

Hríb smrekový je utláčaným mladším bratom hríba dubového, známejšieho pod označením dubák. Pritom rozdiely medzi nimi sú minimálne a menej skúsený hubár ich ani nespozná. Ani neviete koľkokrát v živote ste si pochutnávali na hríbe smrekovom v domnení, že je to dubák. 

Hríb smrekový na rozdiel od hríba dubového viac variuje vo farbe, vždy však ide o odtiene hnedej. Farba sa mení aj v závislosti od veku plodnice. Má masívny hlúbik bledej farby s menej výraznou sieťkou. Má slabšiu vôňu než dubák a rastie v chladnejších smrečinách a bučinách od augusta do novembra. Hríb smrekový je vhodný na akýkoľvek druh prípravy. Chutí výborne za každých okolností. Dokonca aj surový, hoci to neodporúčame. 

Muchotrávka červenkastá

Nedajte sa odradiť názvom, muchotrávka červenkastá síce patrí do rodu muchotrávok, no je jedlá. A veľmi chutná. Čoraz viac hubárov sa začína špecializovať na jej zber. Polguľovitý klobúk mäsitej farby je pokrytý bledými alebo tmavšími bradavkami. Valcovitý hlúbik je takmer biely, len pri báze má červenkastý odtieň. V hornej tretine hlúbika je ryhovaný prstenec. Muchotrávka červenkastá nie je vhodná na sušenie, lebo rýchlo zosychá. 

Záver

Huby nám chutia a baví nás ich zbierať. V tomto článku ste si prečítali o niekoľkých druhoch, ktoré sa hojne vyskytujú v okolí Zlatých Moraviec a sú jedlé. Ak si na to však netrúfate a huby hľadáte radšej len pre potešenie, vyskúšajte nakladané dubáky počas akcie v Bille, ktoré sú pripravené skočiť do vašej kapustnice. 



obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button