AktualityKomerčné články

Kedy sa neoplatí kupovať domov robotický vysávač

poradna
[sponzorovaný článok]

Vysávanie je jedným z tých domácich prác, ktoré nikto robiť nechce – a preto sú robotické vysávače také geniálne … teoreticky. Keď bola v roku 2002 predstavená Roomba prvej generácie, zdalo sa to príliš pekné na to, aby to bola pravda – skutočný robot, ktorý za vás dokáže spraviť všetku prácu.

Spoločnosti ako iRobot, iLife a Xiaomi ponúkajú produkty, ktoré sľubujú automatické vysávanie kobercov a podláh z tvrdého dreva, aby vám „zostalo viac času na veci, ktoré máte radi“. Ale stoja tieto inteligentné zariadenia na upratovanie domácnosti naozaj za to? Náš dnešný článok vás prevedie všetkými ich kladmi a zápormi a ponúkne návod ako si vybrať robotický vysávač, ktorý za to naozaj stojí.

zdroj: Diego Cervo/shutterstock.com

Plusy a mínusy robotického vysávača

Robotický vysávač je vynikajúcou alternatívou k tradičným vysávačom, ale má svoje klady a zápory, takže poďme zistiť, čo potrebujete vedieť, skôr ako sa preň rozhodnete.

Výhody, ktoré robotický vysávač ponúka

  • šetrí váš čas – už žiadne otročenie s ťažkým vysávačom! Namiesto toho, aby ste museli vyťahovať prístroj a tráviť hodiny vysávaním zvyškov svojho života, robot to za vás urobí. Na robotických vysávačoch je skvelé, že môžete nastaviť pravidelný harmonogram upratovania podláh vášho domu.
  • je kompaktný a dostane sa aj do stiesnených oblastí – skúšali ste niekedy vysávať pod pohovkou s klasickým vysávačom?Je to nemožné. Robotické vysávače sa zmestia pod väčšinu kusov nábytku, pod ktoré sa radičné vysávače nezmestia. upozorňuje Kelso. To znamená, že o gauč alebo posteľ, pod ktorými nevysávate, kvôli hmotnosti alebo času na presun, sa môže postarať robot.
  • vhodný na rôzne typy podláh – väčšina klasických vysávačov sa dodáva s hromadou otravných doplnkov pre rôzne typy podláh, inak to však je, pokiaľ ide o robotické vysávače. Koberce, lamináty alebo podlahy z tvrdého dreva  – robot to zvládne.Ušetrí vám to čas, pretože nemusíte vymnieňať nástavce na vysávači.
  • mnohé sú priateľské k inteligentným domácnostiam – väčšina modelov robotických vysávačov bude fungovať s inteligentnými domácimi zariadeniami, ako sú Google Home alebo Amazon Alexa. S niektorými modelmi vyššej triedy, ako je napríklad  iRobot Roomba s9 +  môžete dokonca robiť tasky nasledujúcej úrovne – zmapuje váš domov, zodpovedajúcim spôsobom ho poupratuje a vrátiť sa sám na svoju základňu. Jednoduchý hlasový príkaz môže aktivovať vysávač. 
  • nie je tak hlučný ako tradičný vysávač – hluk štandardného vysávača je rozčuľujúci.Skvelý bonus, pokiaľ ide o robota. Jeho nízka hladina hluku znamená, že ho môžete aktivovať kedykoľvek, nebude vás rušiť. Niektoré modely môžete dokonca spustiť aj keď ste mimo domova, aby ste sa úplne vyhli hluku.
zdroj:Yuiriy Golub/ shutterstock.com

Nevýhody, ktorými vás robotický vysávač môže zaskočiť

  • zásobníky na zachytávanie prachu nie sú veľmi veľké – teoreticky, s klasickým vysávačom môžete mesiace upratovať bez nutnosti čistenia zásobníka.U robota to však neplatí. Na rozdiel od  tradičného vysávača robot nemá veľkú nádobu na zachytávanie zhromaždeného prachu a nečistôt. To znamená, že musíte neustále vysypávať smetný kôš. Výrazne častejšie, ako by ste to robili pri štandardnom vysávači.
  • pracuje iba na rovných povrchoch – ak žijete vo viacúrovňovom dome alebo ak máte veľa schodov, robotický vysávač nemusí byť pre vás to pravé. Dokáže pracovať iba na rovných povrchoch, čo znamená, že na schodoch musíte aj tak používať štandardný vysávač. Riešením je zakúpenie viac ako jednej jednotky pre rôzne úrovne, alebo jednoducho prenesiete robot do rôznych oblastí vášho domova. 
  • je drahý – žiaľ, väčšina robotických vysávačov nie je veľmi lacná. Ceny vstupných modelov začínajú pri približne 200 eur, ale supermoderný high-tech vysávač vás môže vyjsť aj viac ako tisíc eur. Celkom dobrý skok, keď je východiskový bod pre štandardný vysávač necelých 50 eur. Aj keď, ak venujete pozornosť výpredajom, možno budete môcť získať robota za výrazne menej.
  • váš dom musí byť vhodný pre robotický vysávač – Máte malé deti, ktoré nechávajú LEGO kade chodia?  Máte ozdobné koberčeky alebo podlahovú krytinu so strapcami?  Moderné domy sú plné prekážok, ktoré môžu uprostred upratovani uviaznuť v robote. Nabíjacie káble sú zaručenou stopkou bez ohľadu na to, aký šikovný je váš robot. Túlavé ponožky (a iné druhy bielizne) takmer rovnako. Mnoho robotov bojuje na vysokých alebo širokých prahových hodnotách a niektoré nedokážu „vyliezť“ ani z tvrdej podlahy na koberec. Ak budete mať podlahy v poriadku, váš robot bude fungovať väčšinou hladko. Najdôležitejším krokom je zvyknúť si pozbierať oblečenie a šnúry. Ale v niektorých domácnostiach, bez ohľadu na to, ako usilovne sa snažíte eliminovať pasce a prekážky, si niektorí roboti nájdu spôsob, ako sa z času na čas zaseknúť a budete si musieť zvyknúť, že ich treba zachraňovať.
  • nízka životnosť batérie – buďte pripravení nabíjať robota počas upratovania .Väčšina robotických vysávačov má cca dvojhodinovú výdrž batérie a trávi veľa času nabíjaním. Ak máte malý dom, nebude to problém. V prípade väčšieho domu však môže vysavaču chvíľu trvať, kým kompletne dokončí prácu. 

Mali by ste teda investovať do robotickéhho vysávača? Úplne to závisí od vašej situácie. Množstvo zaneprázdnených ľudí ho považuje za záchrancu života, zatiaľ čo iní za vyhodené peniaze. Iba vy môžete určiť, či je robot pre vás to pravé, na základe toho, ako všetky klady a zápory platia pre váš život. Ak sa rozhodnete ísť cestou upratovania budúcnosti, máme pre vás návod, ako na to.

zdroj: Andrey_Popov/shutterstock.com

Kritériá, na ktorých pri výbere záleží

  • doba chodu a doba nabíjania batérie – hľadajte lítium-iónové batérie, ktoré sú najnovšou technológiou
  • HEPA filtrácia – aby sa zabezpečilo, že väčšina prachových častíc je úplne zachytená a neuvoľnená späť do vzduchu
  • ľahko dostupné náhradné diely – minimálne filtre, najlepšie však aj kefy, batérie a kolesá. Filtre tretích strán sú cenovo dostupnejšie ako nákup od výrobcu. Interná elektronika by sa však mala kupovať priamo od výrobcu, aby ste neriskovali stratu záruky alebo poškodenie robota. 
  • navigačný systém a programovanie – jednou zo silných stránok robotického vysávača je jeho schopnosť upratovať, keď ste mimo domu. Je dôležité porovnať navigačné systémy, ktoré musia byť jednoduché, efektívne, musia dobre zvládať prekážky a precízne povysávať povrch. Programovanie robota je skutočne plus a umožní naplánovať deň a hodinu spustenia robota. Robot bude pracovať vtedy, keď si budete želať. Programovanie je možné vykonať diaľkovým ovládaním, aplikáciou alebo priamo na robotovi podľa modelu, ktorý ste si vybrali.
  • funkcia Spot Cleaning a Edge Cleaning – užitočnou funkciou, ktorú stojí za to hľadať, je schopnosť bodového čistenia a čistenia rohov, takže môžete zacieliť na zvlášť ťažko dostupné oblasti. Najlepšie robotické vysávače sú schopné vtesnať sa do a zo zón, ktoré sú zvyčajne nedostupné, dokážu rozlišovať postupovať podľa príslušnej mapy a trasy podľa toho, na ktorom poschodí je a v ktorej miestnosti sa nachádzajú.
  • bezpečnosť – pri inteligentných zariadeniach je prirodzené dbať o svoje dáta a súkromie – najmä keď má robotický vysávač mapu vášho domova a všetko sníma kamerou. Existuje však riešenie. Najlepšie robotické vysávače majú zabudovanú ochranu pre používateľov, čo znamená, že vysávač jednoducho reaguje na obrázky zachytené fotoaparátom v reálnom čase, ale nemá pamäť ani úložný priestor. Napríklad sú modely, kde sa každý obrázok nasnímaný na účely rozpoznania prekážky sa ihneď po použití vymaže, takže žiadny z nich nebude možné odoslať do cloudu ani duplikovať.

Zdroje informácií:


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button