Aktuality

Petícia proti hazardu, aktivisti odovzdali radnici podpisy

poradna

Na podateľňu Mestského úradu v Zlatých Moravciach bolo doručených 440 petičných hárkov s 4256 podpismi. Petícia je za zákaz umiestnenia herní a kasín na území mesta. 

Aktivisti Jozef Predáč, Ján Adamec a Cyril Lazúr odovzdali petičné hárky mestu v piatok 6. novembra 2020.  Podpisy pod petíciu „Zastavme hazard v Zlatých Moravciach“ sa zbierali ešte koncom februára tohto roka – v deň konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. 

Dôvody, pre ktoré sa podpisy odovzdali radnici až teraz, po viac ako pol roku od ich vyzbierania, sú podľa aktivistov dva. „Kým sa členovia petičného výboru stihli stretnúť, aby spočítali a skontrolovali relevantnosť podpisov na petičných hárkoch, nastúpila prvá vlna pandémie koronavírusu. Keď tá ustala, zachytili sme, že v Národnej rade je predložený návrh novely zákona o hazarde a čakali sme, či bude prijatá alebo nie. Túto novelu parlament nakoniec v septembri schválil a od 1.11. 2020 nadobudla účinnosť. Novela zabezpečuje, že prokurátori už nebudú mať viac možnosť účelovo napadnúť prijaté Všeobecne záväzné nariadenie mesta (VZN) tým, že spochybnia pravosť alebo dostatok podpisov pod petíciou, ktorá žiadala zastavenie hazardu,“ vysvetľuje Jozef Predáč.

Mestskí poslanci sa tak podľa Predáča nebudú musieť obávať, že keď príjmu VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta, že toto ich rozhodnutie napadne protest prokurátora, tak ako tomu pred pár mesiacmi bolo napríklad v Nitre či iných mestách.

Aktivisti očakávajú, že mestské zastupiteľstvo sa bude petíciou zaoberať ešte koncom tohto roka, na decembrovom rokovaní. 

Petícia pod názvom „Zastavme hazard v Zlatých Moravciach“ je občianskou iniciatívou skupiny Zlatomoravčanov, ktorí sú podporovaní aj aktivistami z okolia mesta. Podpisy zbieralo v deň konania parlamentných volieb 104 dobrovoľníkov. Nachádzali sa na deviatich stanoviskách, pred vstupmi do mestských volebných okrskov. Petícia je za úplné zakázanie prevádzkovania hracích automatov v Zlatých Moravciach, čo sa má docieliť prijatím VZN, ktoré by to nariaďovalo.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button