AktualityŠkoly

KRÁSNY ÚSPECH ŽIAKOV ZŠ MOJMÍROVA V OKRESNOM KOLE BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY V KATEGÓRII C

poradna

IUVENTA organizuje Biologickú olympiádu každoročne, tento rok má už svoj 55. ročník. Ale po prvýkrát sa olympiáda uskutočnila kvôli pandémii Covid 19 inou formou, na akú sme boli doposiaľ zvyknutí.

A to sa týkalo aj projektovej časti, aj teoreticko – praktickej časti. Pri projektovej časti bolo nevyhnutné samozrejme vytvoriť projekt, vrátane posteru a správy, ale aj nahrať videoprezentáciu – komentár žiakov a následne všetko odoslať komisii. Teoreticko – praktická časť sa uskutočnila online formou na stránke EduPage v podobe testu, na ktorý sa žiaci prihlasovali prostredníctvom zaslaných kódov. Napriek zťaženým podmienkam, sa naši deviataci zapojili do oboch častí okresného kola Biologickej olympiády v kategórii C. Teší nás, že žiaci dosiahli naozaj krásne výsledky.

V teoreticko – praktickej časti sa na 1. mieste v okresnom kole umiestnil žiak Matúš Želiba z IX.B triedy. Matúš sa svedomito pripravoval na súťaž a svoje vedomosti z biológie zúročil v teste. Ako víťaz samozrejme postupuje do krajského kola. Matúšovi blahoželáme k úspechu a držíme palce v krajskom kole. Do projektovej časti sa zapojili žiaci Michal Korim a Nela Sofia Levická, obaja žiaci z IX.B triedy. Michal si za svoj projekt vybral tému spojenú s ľudským organizmom. Nazval ju Reflexy a zmyslové vnímanie. Napriek tomu, že situácia a podmienky neumožňovali prácu v škole, zapojili sme do výskumu reflexov a zmyslového vnímania aj žiakov 7. až 9. ročníka, dokonca aj rodinných príslušníkov, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Pri výskume išlo o zisťovanie reflexov a vnímania našimi zmyslami, napr. patelárny = kolenový reflex, zrenicový reflex alebo vnímanie zvuku, čuchu, citlivosti kože a pod. Zaujímavými boli pre žiakov určite optické klamy, ktoré dokážu preveriť naše zrakové vnímanie. Výskum zrealizovaný aj na svojich rodinných príslušníkoch Michal potom spracoval do podoby posteru. Poster, správa a videoprezentácia odoslaná komisii nakoniec priniesli Michalovi Korimovi krásne 1. miesto. Na 2. mieste sa umiestnila ďalšia naša žiačka Nela Sofia Levická.

Nelka si za tému svojho projektu vybrala dendrológiu. Zaujali ju výnimočné, chránené a zaujímavé stromy nášho mesta. Literatúra a internetové stránky poskytujú množstvo informácií, ale nikde nie sú naše krásne stromy opísané na jednom mieste. Nelka tak spracovala materiál, fotodokumentáciu a informácie do svojho posteru. Do projektu si vybrala nasledovné stromy: platan javorolistý (pri pošte), lipa malolistá (v blízkosti Kalvárie), smrek previsnutý (Park pri hrobke Migazziovcov), ginko dvojlaločné (pri Centrum Žitava), cédrovec zbiehavý (oproti Parku J.Kráľa), katalpa bignóniovitá (areál ZŠ Pribinova). Krása stromov v Zlatých Moravciach a ich význam v meste sa dostali aj do povedomia našich žiakov a to prostredníctvom plagátu a prezentácie. Michal a Nelka postupujú so svojimi projektmi  do krajského kola. My im obom samozrejme srdečne blahoželáme k úspechu a držíme palce.
Sme radi, že napriek situácii, ktorá nie je pre žiakov ľahká, sa naši žiaci zapojili do Biologickej olympiády a získali také krásne umiestnenia. Oceňujeme ich snahu  a zodpovedný prístup, ktorý prejavili pri príprave na olympiádu. Ďakujeme našim deviatakom za reprezentáciu školy a prajeme im ešte veľa úspechov do ďalších kôl súťaže.

 PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button