Aktuality

Pomoc stratenej žene z Rakúska

poradna

Tým, že sa pomôže jednému človeku, sa zrejme nezmení svet. Ale určite sa zmení svet tomu, komu sa pomohlo.

Obyvatelia Brezovej ulice nahlásili v posledný januárový víkend vo večerných hodinách Mestskej polícii v Zlatých Moravciach, že im na zvončeky vyzváňa slabo oblečená staršia pani, ktorá hovorí iba nemecky a nezmysly. Podľa ich slov vyzerala dezorientovaná, hladná, celá sa triasla od zimy. Pani zabalili do deky, uvarili jej teplý čaj a ponúkli koláč. Po príchode na miesto hliadka mestskej polície ihneď kontaktovala terénnu pracovníčku mesta, či má k dispozícii teplé oblečenie a nejaké potraviny.

Bez váhania som išla poskytnúť pomoc. Nabalila jedlo, vetrovku, šál, čiapku, rukavice, čižmy a spacák, lebo sme ešte nevedeli, kde pani prečká noc a aby vonku nezamrzla, do rána hlásili mínus 14 stupňov Celzia.

Napadlo ma kontaktovať nášho Pátra Thomasza z Kongregácie bratov Tešiteľov a poprosila som ho o pomoc. Ubytoval ju v kláštore, postaral sa o ňu ,za čo mu patrí veľká vďaka. Ochotná pomôcť bola aj pani Bošiaková z DOS Zlaté Moravce, ktorá ju prišla otestovať svojim vlastným testom na COVID-19. Výsledok bol našťastie negatívny. Hneď ráno som začala zisťovať, odkiaľ neznáma pani pochádza a čo tu vlastne robí. Zistila som, že býva vo Viedni, v zariadení pre duševne chorých a bezdomovcov a blúdi tu a aj v okolitých obciach už dva týždne.  

Oslovila som známeho, ktorý do zariadenia zatelefonoval a všetko nám prekladal. Potvrdilo sa, že pani sa stratila, boli prekvapení, že sa našla až za hranicami. Dohodli sme sa, že nám jej dokumenty pošlú elektronickou poštou, aby sa mohla vrátiť. Zatelefonovala som do Profi Taxi a opýtala sa, či sú ochotní ju odviezť domov. Sám majiteľ pán Bíbel sa ponúkol, že ju tam odvezie, aj napriek tomu, že sme ho upozornili na prípadné problémy na hraniciach. Celú dobu sme boli s ním v spojení a odľahlo nám až vtedy, keď nám oznámil, že pani práve odovzdal zariadeniu a tá sa veľmi tešila, že je konečne doma – v bezpečí.

Týmto by som chcela všetkým zainteresovaným povedať: VEĽKÉ ĎAKUJEM

Klaudia Antolová, pracovníčka TSP Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button