AktualityKomerčné články

Pravidlá bezpečnej jazdy na ceste plnej snehu

poradna

Vo väčšine regiónov našej vlasti je nástup zimy sprevádzaný poklesom teploty vzduchu, zrážkami vo forme snehu alebo, čo je ešte horšie, snehom a dažďom, po ktorých nasleduje ľad.

Po nepríjemnom prekvapení na zasneženej vozovke ale netúži asi nikto z nás. Preto sme sa rozhodli zaoberať situáciami, ktoré vám umožnia ochrániť na ceste vaše autá aj zdravie.

Robte preventívne opatrenia

Kľúčom k vašej bezpečnosti na zimnej ceste je správna príprava automobilu. V prvom rade hovoríme o kvalitných zimných pneumatikách. „Celosezónne“ znamenajú polovičné opatrenia a spravidla neprimerané zvýšenie rizík. Opäť treba do nádrže na ostrekovanie naliať kvalitnú mrazuvzdornú kvapalinu a možno umiestniť nové poťahy do auta.

Tiež by ste sa mali ubezpečiť, že osvetľovacie zariadenie vášho vozidla je v dobrom prevádzkovom stave a či je brzdný systém v poriadku a či nevypršala jeho funkčnosť. Odborníci tiež odporúčajú nenechávať auto na noc na ulici so zatiahnutou ručnou brzdou, najmä po jeho umytí, aby nedošlo k zamrznutiu brzdových doštičiek. Na záver vždy majte v kufri aj predmety, ktoré vám pomôžu vydolovať auto spod kopy snehu.

Myslite na čisté čelné sklo a dobrú viditeľnosť

Po poklese teploty alebo snežení môžete na cestách vidieť autá, ktorých vodiči vyčistili iba zlomok čelného skla v nádeji, že zvyšok sa na cestách roztopí. Tento druh jazdy je ale ako hra s ohňom. Koniec koncov, nedostatočný výhľad, najmä v tmavých ranných alebo večerných hodinách, prudko zvyšuje pravdepodobnosť nehody.

Ak si chcete okrem výhľadu užiť počas cesty v aute aj dostatok čerstvého vzduchu, inštalujte na auto špeciálne deflektory okien, ktoré sa postarajú nielen o pohodlie, ale aj príjemný vzhľad auta.

Nezabudnite na klímu a FAP filter

Počas cesty autom na zasneženej vozovke je dôležitá aj klíma v aute. Aby ste mohli bezpečne manévrovať svoje vozidlo, potrebujete predsa aj pohodlie, o ktoré sa stará i správne nastavenie teploty v interiéri. 

Aby to fungovalo všetko ako má, prekontrolujte, najlepšie ešte počas jesene, klimatizáciu a možno aj rovnako dôležitý FAP filter. 

Zachovajte si bezpečný odstup a primeranú rýchlosť

Správne zvolená vzdialenosť na zimnej ceste je jednou z najdôležitejších zložiek vašej bezpečnosti. V snehu a na zľadovatenej ceste dodržujte aspoň dvojnásobok vzdialenosti od premávky pred vami ako v lete. Platí tiež všeobecné pravidlo: na klzkej vozovke by vzdialenosť medzi automobilmi mala byť dvojnásobkom rýchlosti. Povedzme teda, že ak sa pohybujete rýchlosťou 50 km/ h, potom je bezpečná vzdialenosť od vozidla pred vami 100 metrov. Vyskúšajte to.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button