AktualityKomerčné články

Jednoducho a bez starostí: Ako zvládnuť písanie diplomovej práce

poradna

Vzdelanie je pre človeka veľmi dôležité. Aj od neho závisí naša budúcnosť a schopnosť odolávať konkurencii bez následkov a ujmy na zdraví.

Avšak, cesta postupného nadobúdania nových a dôležitých vedomostí nie je vždy jednoduchá, čo pri štúdiu na vysokej škole platí dvojnásobne. Aj náročnú diplomovú prácu však môžete spracovať bez zbytočných problémov a starostí. 

Diplomová práca nie je ľahká vec, už len preto, že by mala obsahovať novú myšlienku a zároveň pohľad na tie, ktoré vo vedeckom svete už dávno odzneli. Takáto práca by mala byť originálom, samostatnou vedeckou prácou, pri ktorej vypracovaní vám môže pomôcť dobrý toner a niekoľko šikovných trikov. 

Výber dobrej témy a školiteľa je základ

Ak máte záujem o štúdium na druhom stupni, úspešné vypracovanie bakalárskej práce je už zrejme za vami, vďaka čomu sa môžete pustiť do diplomovky. Ak ste sa ale pri bakalárke zapotili, nečakajte, že to bude na druhom stupni ľahšie. Veľmi veľa závisí od toho, kto bude vedúcim vašej práce a autorom zverejnenej témy. 

Prečo je tomu tak? Pretože to, ako úspešne sa s danou úlohou a zaujímavou prácou dokážete vyrovnať a popasovať, do veľkej miery závisí od tohto rozhodnutia. Ako vedúceho by ste si nemali zvoliť teda profesora, ktorý má veľmi nabitý program, neustále cestovanie a veľmi málo voľného času. 

Takýto človek je samozrejme veľmi skúsený a bolo by pekné sa od neho učiť, ale jednoducho sa vám nebude vedieť dostatočne venovať a v dôsledku toho bude vaša záverečná práca napísaná oveľa horšie, ako keby ste mali za vedúceho menej „významného“ učiteľa. Nezabudnite tiež, že, osobné vzťahy medzi vami by mali byť minimálne neutrálne a mali by ste cítiť vzájomnú úctu.

Predmet výskumu diplomovej práce

Po analýze špecializácie, produktívnej konzultácii s vedeckým poradcom, ako aj s učiteľmi vašej školy, si určite predmet výskumu. Predmetom výskumu je určitá časť vedeckej oblasti študovanej uchádzačom, v ktorej nie sú úplne pochopené všetky procesy a javy. 

Úlohou kvalitnej diplomovej práce je študovať časť objektu, ktorým môžu byť: určité prvky objektu, štúdium ich vzájomných vzťahov a vzájomných vplyvov a oveľa viac. A tá časť objektu, ktorá je dôvodom takéhoto skúmania, sa nazýva predmet výskumu.

Následný proces spracovania záverečnej práce je tiež viac menej daný a závislý od pravidiel každej jednej školy. Určite by vám ale nemala chýbať hypotéza, jasná štruktúra, rozbor literárnych zdrojov a teoretických faktov či zvládnutie výskumnej časti v praxi. 

Čím viac času a úsilia budete svojej práci venovať, tým lepšie výsledky môžete na konci očakávať.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button