AktualityKomerčné články

Jednoduchý a účinný postup, ako si vyčistiť a zachovať krásu i lesk šperkov

poradna

Každý šperk, bez ohľadu na to, z akých materiálov je vyrobený, si vyžaduje starostlivosť a rešpekt. Profesionálne výrobky určené na tento účel vám môžu v snahe o dokonalosť týchto doplnkov pomôcť, avšak majú svoju cenu, pre ktorú nemusia byť všetkým dostupné. Krásu a lesk šperkov si však môžete uchovať aj inak a bez zbytočne drahých a komplikovaných riešení. 

Všeobecné odporúčania

Vo všeobecnosti je veľmi dôležité začať správnym uskladnením šperkov. Nemali by ste ich mať len tak voľne položené na komode, na ktorú svieti celý deň silné slnko. Ak nemáte vhodnejšie miesto, aspoň zatiahnite na okne pevnú roletu. 

Ešte lepšie je mať na šperky špeciálnu nádobu, skrinku alebo šperkovnicu, Šperky sa však aj v nich odporúča skladovať oddelene od seba, aby sa zabránilo vzniku defektov v dôsledku trenia medzi drahými kovmi a kameňmi.

Nevystavujte výrobky nárazom, ktoré by mohli poškodiť alebo zdeformovať šperky. Šperky si vyzliekajte pri plávaní, relaxácii na pláži, športe, umývaní rúk alebo pri manuálnej práci. Sledujte ich stav, osobitnú pozornosť venujte kontrole osadenia kameňov vzácnych zásnubných prsteňov a ich lesku. 

Šperk tiež pravidelne z času na čas vyčistite jemnou kefkou namočenou v mydlovom vodnom roztoku. Potom ho opláchnite pod tečúcou vodou a utrite ho mäkkou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Túto metódu je možné použiť na čistenie takmer všetkých výrobkov, s výnimkou šperkov s perlami a smaragdami.

Ako na starostlivosť o diamantové šperky?

Diamant je najtvrdšia vložka, takže jeho poškodenie nie je také časté a jednoduché. Napriek tomu je diamant veľmi krehký kameň, ktorý si vyžaduje starostlivé zaobchádzanie. Kontakty diamantu s kovom a inými kameňmi môžu viesť k poškodeniu. Tak na to po kúpe nových diamantových náušníc rozhodne myslite. 

Diamantové šperky môžete rovnako dobre vyčistiť v jemnom mydlovom roztoku, opláchnuť čistou tečúcou vodou a vysušiť mäkkou handričkou. Čím menej silnej chémie použijete a viac budete myslieť na ochranu svojich vzácnych šperkov, tým dlhšie vám budú robiť svojou krásou a leskom radosť. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button