AktualityŠkoly

Veľký úspech študentov SOŠ polytechnickej v Zlatých Moravciach v robotickej súťaži „road2FEI“

poradna

V školskom roku 2020/2021 sa dva tímy študentov SOŠ polytechnickej v Zlatých Moravciach Ul. SNP2 zúčastnili druhého ročníka súťaže s názvom „road2FEI“ organizovanej Fakultou elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. 

Súťaž si pod patronát zobral profesor na uvedenej fakulte prof. František Duchoň, ktorý dlhodobo vidí v podobných aktivitách pridanú hodnotu práve pre mladých ľudí študujúcich technické vedy. „Robotika má pred sebou svetlú budúcnosť,  čo ukazujú stále narastajúca penetrácia robotov nielen v priemysle, ale aj v oblastiach ako stavebníctvo, zdravotníctvo, poľnohospodárstvo, v domácnostiach alebo aj v súvislosti s ochranou zdravia pri práve doznievajúcej pandémii COVID-19“.

Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave ako hlavný organizátor sa spoločne so spoločnosťou Humusoft MathWorks a s neziskovou organizáciou Inventum rozhodli vtiahnuť stredoškolákov, ale aj žiakov základných škôl viac do poznávania v oblasti robotiky a tak vymysleli súťaž s názvom road2FEI, v ktorej sa mohli študenti zapojiť do stavby vlastného autonómneho robota.

Do súťaže sa zapojili študenti z „Krúžku robotiky“, ktorý na škole vedie učiteľ odborných predmetov Ing. Stanislav Chrobák. Členmi víťazného tímu boli študenti druhého ročníka odboru technické lýceum: Adam Pecho a Samuel Škula. V tíme, ktorý obsadil v súťaži celkové druhé miesto pracovali študenti Ľuboš Valkovič, Matúš Vrták, Marek Tonkovič, Miroslav Valkovič a Jakub Šmondrk, všetci sú študentami štvrtého ročníka odboru technické lýceum.

Súťaž prebiehala tak, že úlohou každého tímu bolo poskladať, elektricky oživiť a naprogramovať vlastného robota „stopára“ tak, aby prešiel stanovenú dráhu v čo najkratšom čase. Ďalšou samostatnou úlohou bolo pri vývoji riadiaceho algoritmu robota využiť simulačné prostredie Simulink programu Matlab a vedieť ho aplikovať do praxe. Poslednou hodnotenou disciplínou bola propagačná činnosť tímu s cieľom nazbierať čo najviac „lajkov“ a zdieľaní.  Z dôvodu pandémie bola tento rok súťaž presunutá do online priestoru a súťažiaci si zmerali sily iba v simulácii v programe Matlab. To však nijako neznižuje tento významný úspech, v ktorom naše dve družstvá obsadili v celoslovenskej konkurencii prvé dve miesta.

Viac o súťaži, ktorej hlavným mottom bol slogan: „Cesta je cieľ“ sa môžete dozvedieť v priloženej galérii a video reportáži od študentov odboru Grafik digitálnych médií.

Mgr. Dušan Turčan

cof


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button