AktualityŠport

ROZHOVOR so športovcom Michalom Kérym: Spartan race vám zmení život

poradna

Michal Kéry (45), pochádzajúci z Martina nad Žitavou, sa venuje vytrvalostným pretekom Spartan race od roku 2017. Za ten čas zabehol viaceré preteky doma i v zahraničí. Stal sa i ambasádorom značky Spartan race. V rozhovore nám prezradil viac o tomto náročnom športe.

Čo je to Spartan race?

Spartan sú bežecké preteky s prekonávaním prekážok, ako je preskakovanie stien, rúčkovanie, podliezanie, nosenie bremien, šplhanie, atď.. Sú tri základné úrovne, Sprint 5 km/20 prekážok, Super 10 km/25 prekážok a Beast 21 km/30 prekážok. A komu by sa málilo, tak Spartan ponúka aj Ultra 50 km/60 prekážok alebo Hurricane Heat čo sú vytrvalostné eventy v štýle „výcviku“ a sú o tímovej spolupráci. Najnovšou ponukou sú bežecké preteky Spartan Trail, 10, 21 a 50 km, kde nie sú prekážky, iba čisto trailový beh v horách, v prírode.

Ako ste sa k tomuto športu dostali?

Spartan behám od roku 2017, keď pri dvíhaní činiek vo fitku som od synovca dostal návrh, či nevyskúšame Spartan race. Tak som vyskúšal najkratší Sprint v Nitre na Agrokomlexe a ešte v ten istý rok som dokončil svoju prvú trifectu – čo sú všetky tri úrovne Sprint, Super, Beast v jednom roku a stala sa z toho závislosť. Tá atmosféra a skvelý pocit zo samého seba v cieli vás dostane. Päť kilometrov, ktoré vám zmenia život, doslova.

Naposledy ste súťažili v Amsterdame, aké úspechy ste tam dosiahli?

Spartan ponúka možnosť pretekať po celom svete a popritom spoznávať aj nové miesta a kultúru. Amsterdam má lákal už v roku 2018 a keďže sny si treba plniť, tak tento rok som tam odbehol Beast 21 km, kde sa podarilo 3. miesto a Super 10 km som dokončil na 1. mieste vo svojej vekovej kategórii. Preteky na pláži a okolo automobilového pretekárskeho okruhu Zandvoort Circuit bol famózny zážitok a rád sa tam vrátim.

Aké ďalšie úspechy máte na konte z tejto sezóny?

V tejto sezóne sa mi podarilo uspieť aj v Kyjeve – 1. miesto Beast, 2. miesto Sprint, v maďarskej Kazincbarcike 1. miesto Super, 3. miesto
Beast. V Čechách – Liberec 2. miesto Sprint a Lipno 3. miesto Sprint, ale aj na domácej pôde vo Valčianskej doline 1. miesto Sprint a 3. miesto Beast. No a veľmi ma teší celkové 2. miesto v Spartan CEU sérii (séria vybraných bodovaných pretekov centrálnej Európy a na základe získaných bodov je zostavený rebríček – niečo ako pri Formuli F1). Samozrejme, vo svojej kategórii.

Ste oficiálnym Spartan Brand ambasádorom. Čo to znamená?

Úlohou Spartan ambasádora je  zviditeľňovať Spartan, ukázať, že je to šport, ktorý si môže vyskúšať každý, bez rozdielu veku a ukázať, že tie najlepšie zážitky sa nachádzajú mimo komfortnej zóny. Pomáhať s informáciami a poradiť ohľadne pretekov a keďže veľa pretekov aj odbehám, spätnou väzbou možno niečo aj zlepšiť. Verím, že sa mi to aj darí.

Ako sa pripravujete na preteky?

Príprava na preteky značne závisí od toho, čo na nich chcete dosiahnuť. Ak si chcete preteky len vyskúšať a máte v živote trochu pohybu a odbehnete pár kilometrov, Spartan Sprint zvládnete aj bez extra špeciálneho tréningu. Samozrejme, ak chcete dosiahnuť aj nejaké výsledky, je už potrebný systematický tréning vrátane výživy a regenerácie.

Ako vyzerajú vaše tréningy?

Moje tréningy spočívajú v bežeckej aj silovej príprave, hlavne funkčný tréning s vlastným telom a v princípe trénujem 6 dní v týždni a jeden deň mám na oddych, regeneráciu. V priemere nabehám 200 km mesačne v rôznom teréne. Posledný rok trénujem pod vedením profesionálneho trénera Michala Rajniaka, ktorý bol aj Majster Európy v Spartan race. Práve jemu vďačím za progress a úspechy v tejto sezóne.

Aké ciele máte do nasledujúcej sezóny?

Konkrétne ciele do ďalšej sezóny nemám žiadne, nemám rád očakávania, sú obmedzujúce a zbytočne vytvárajú tlak. Základ je pracovať na sebe a snažiť sa byť lepší ako včera. Výsledky sú už len odmena a zrkadlo vašej práce. No a samozrejme, je ešte veľa krásnych miest, kde som nepretekal.

Čo najťažšie ste na Spartan race zažili?

Najťažšie – tak to je asi najťažšia otázka. Každý pretek má svoje špecifiká, aj počasie vie urobiť svoje. Najťažšie mi bolo asi na prvom Spartan Ultra,  na 40-tom km, po 9 hodinách na trati,  pri nosení sandbagu (vrece s pieskom 30 kg) do strmej zjazdovky, kde už bolo vyčerpanie citeľné a aj koleno vypovedávalo službu a chcete to vzdať. To bolo fakt ťažké, prekonať krízu a pokračovať. Ale podarilo sa a v cieli som si povedal – nikdy viac. Samozrejme som absolvoval Ultra aj nasledujúci rok, aj tento (smiech).

Čo úrazy? Boli nejaké?

Okrem bežných odrenín, modrín a drobných svalových zranení (natiahnutie, presilenie) sa našťastie doteraz vážnejším zraneniam vyhýbam. A veľmi rád by som pri tom aj zostal.

Čo odporúčate pre začiatočníkov, ktorí sa pripravujú na svoje prvé sparťanské preteky?

Začiatočníkom odporúčam hlavne prispôsobiť oblečenie a obuv počasiu, nejaký ten základný tréning s vlastnou váhou a nebáť sa. Spartan je komunita skvelých ľudí, ktorí pomôžu a povzbudia na trati aj mimo nej. 

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button