AktualityKomerčné články

Malý počítač, ktorý riadi a koordinuje všetky komponenty motora

poradna

Riadiacu jednotku motora alebo tiež ECU (Engine Control Unit) si možno predstaviť ako malý počítač, ktorý riadi a koordinuje všetky komponenty motora auta. Tu sa zhromažďujú všetky údaje senzorov a reguluje proces spaľovania. Vo veľkej miere má riadiaca jednotka motora auta výrazný vplyv na spotrebu paliva a emisie výfukových plynov. 

Opotrebenie spôsobené vekom, studené miesta spájkovania alebo vniknutie oleja či vody môžu okrem iného spôsobiť, že riadiaca jednotka ABS už tak dobre nefunguje. Ako tomu predísť?

Symptómy a príznaky poruchy v riadiacej jednotke motora

Ak je chybná riadiaca jednotka motora, môže sa to prejaviť rôznymi spôsobmi. Upozorňujeme, že pred zásahom do systému je vždy potrebná rozsiahla diagnostika riadiacich jednotiek (riadené odstraňovanie porúch), aby sa vylúčili chyby iných komponentov a predišlo sa tak zbytočnej výmene riadiacej jednotky.

Možné znaky poškodenia alebo poruchy systému sú napríklad:

  • sporadické alebo trvalé rozsvietenie kontroliek  na palubovej doske;
  • motor beží trhavo;
  • má obmedzený výkon;
  • motor vôbec neštartuje;
  • vyskytuje sa bezdôvodná zvýšená spotreba paliva;
  • motor občas sám zhasne.

Oprava alebo výmena riadiacej jednotky motora

Demontáž riadiacej jednotky motora je zvyčajne spojená s malým úsilím. Spravidla sa na tento účel posiela do špecializovanej spoločnosti. V porovnaní s novým dielom sa tak často ušetrí značné množstvo času i peňazí.

Jedinou nevýhodou tohto potrebného riešenia možno je, že vaše auto musí zostať dlhšie v dielni autoservisu, čo ale určite zvládnete. Dôležité predsa je, že spolu s novými koberčekmi do auta, sa plne funkčná riadiaca jednotka motora postará o vašu bezproblémovú prepravu na akékoľvek miesto. Tak si ju nechajte prekontrolovať a opraviť, aby vás na ceste plnej snehu a ľadu jej nečakané zlyhanie neprekvapilo.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button