AktualityKomerčné články

Ako zaistiť, aby bola vaša motorka odolná voči zime

poradna

Nielen auto je dopravným prostriedkom, o ktorý sa treba v zime adekvátne starať. Mnohí nadšenci si svoju prepravu nevedia predstaviť bez motorky. V prípade tohto dopravného prostriedku je ale údržba ešte dôležitejšia. 

Keď príde zima, za žiadnych okolností nenechávajte tento stroj len tak v garáži. Pre uskladnenie motorky platí niekoľko základných pravidiel. 

Motorka, ktorá bude dlhší čas odstavená bez predchádzajúcej starostlivosti, sa môže značne poškodiť a nemusí byť vždy aj napriek dobrému osvetleniu priechodu pre chodcov na použitie v praxi bezpečná. Na druhej strane, riadne ošetrená motorka sa dá ľahko a lacno znovu na jar aktivovať aj po niekoľkých rokoch. Ak preto chcete stroj zazimovať, mali by ste vždy dodržiavať nasledujúce body.

Naplňte alebo vyprázdnite nádrž

Nádrž motorky vyrobená z plechu by mala byť naplnená až po vrch, prípadne podľa pokynov výrobcu. Plastové nádrže by na druhej strane mali byť čo najprázdnejšie, pretože zložky paliva môžu difundovať cez stenu nádrže.

Motorku riadne vyčistite

Pohodlnú a bezpečnú jazdu na motorke nezaručuje len kvalitná prilba Shark, ale aj pravidelná údržba stroja. Motorku preto na konci sezóny dobre očistite a vysušte. Ak je to možné, urobte to na špeciálnej umývacej ploche s úpravou vody na umývanie.

Aj keď sa stroj počas sezóny pravidelne umýval, ťažko dostupné miesta ostávajú vždy často špinavé. V prípade plne uzavretých strojov to zahŕňa najmä prednú časť motora a spodnú stranu výfukového systému. Pôvodný lesk potom rýchlo strácajú aj výfukové potrubia.

Buďte opatrní s čističmi výfukových plynov. Niektoré z týchto prostriedkov sú také agresívne, že by ste mali vždy pracovať s rukavicami a ochrannými okuliarmi. Námaha však stojí za to, pretože v konečnom dôsledku sa nerezový výfukový systém bude lesknúť ako nový. 

Vymeňte motorový olej

Vypustite motorový olej zo zahriateho štvortaktného motora, vymeňte olejový filter a naplňte motor novým olejom. Niekoľkokrát pretočte motor štartérom, ale nespúšťajte ho. Použitý olej zlikvidujte ekologickým spôsobom alebo ho vráťte predajcovi nového oleja. Spolu s novým oblečením na motorku bude takáto základná údržba stačiť na to, aby ste si na jar mohli opäť užívať radosť z jazdy na dvoch kolesách. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button