Komerčné články

3 mýty o škodlivosti klimatizácie pre zdravý životný štýl

Akýkoľvek vynález alebo inovatívne zariadenie, ktoré je určené na zvýšenie pohodlia ľudského života, spôsobuje polemiku a nesúhlas. Výnimkou nie je ani klimatizácia. Prečo nehovoriť o škodlivosti používania tohto systému: ochorenia z hypotermie, vírusové a bakteriálne ochorenia alebo dokonca otrava freónom!

Čiastočne sú všetky tieto obavy oprávnené, no 95 % problémov majú na svedomí ľudia, ktorí klimatizáciu nepoužívajú správne. Je čas vyvrátiť mýty o škodlivosti klimatizácií pre zdravý životný štýl.

Mýtus 1: pod klimatizáciou je ľahké prechladnúť

Ak sa postavíte pod samotný prúd studeného vzduchu, určite prechladnete. Je to ako ísť von vyzlečený do studeného vetra, pretože to my nerobíme. Ak je prietok správne nastavený, nie je možné prechladnúť z klimatizácie.

Ďalším nebezpečenstvom sú teplotné výkyvy. Ak je na ulici +30 a chladenie v interiéri je nastavené na +15, žiadny zdravý organizmus takýto rozdiel teplôt nevydrží!

„Správny“ chlad ešte nikomu neublížil, no úpal je naozaj nebezpečný. Ak človek vedie zdravý životný štýl a sleduje stav svojho tela, potom je prvou vecou vyhnúť sa prehriatiu.

Mýtus 2: Klimatizácia je zdrojom patogénnych mikróbov a vírusov

Na vyvrátenie tohto mýtu stačí zapnúť logiku. Samotná klimatizácia je zariadenie, ktoré ochladzuje vzduch. To znamená, že ak vo vzduchu nie sú žiadne patogénne baktérie, z klimatizácie sa neobjavia. Naopak, moderné prístroje s čistiacim systémom (ako napríklad Toshiba, Vivax a mnohé ďalšie) odstraňujú zo vzduchu prach, cudzie častice a dezinfikujú ho.

Námietku, že vlhkosť usadzujúca sa na filtroch klimatizácie, ale aj hmyz a prach sa stávajú priaznivým prostredím pre rozvoj mikroorganizmov, možno počuť od tých, ktorí sú leniví vyčistiť chladiaci systém včas. Klimatizácia pri správnej pravidelnej starostlivosti fúka do miestnosti iba čistý a chladný vzduch. Toto je prostredie, ktoré je potrebné na udržanie ľudského zdravia.

Mýtus 3: klimatizácia – zdroj toxického freónu

Ak sa v zariadení prepichne hadička, plyn sa samozrejme dostane do miestnosti, čo môže spôsobiť nevoľnosť. Ale opäť, problém nie je v samotnej klimatizácii, ale v jej nesprávnej prevádzke. Ak je chladiaci systém v chladničke rozbitý a v trubiciach sú otvory, cez ktoré cirkuluje freón, je to nebezpečné. Inak – nie.

Urobme jednoduchý záver: klimatizácia je mimoriadne dôležitým a potrebným domácim spotrebičom pre tých, ktorým záleží na vlastnom zdraví. Chladný a čistý vzduch poskytovaný modernými systémami je neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu!


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button