Komerčné články

Ktorá zubná náhrada vyplní medzery vo vašom úsmeve najlepšie?

poradna

Boli ste nútení podstúpiť vytrhnutie zuba a v chrupe sa objavila nevzhľadná medzera. Spoliehať sa na to, že budete mať teraz pokoj, nie je dobré riešenie. Táto medzera by mala byť uzavretá dobrými zubnými protézami, inak sú ohrozené vaše ďalšie zuby. 

Najmä zuby nad a vedľa medzery by mohli spôsobiť problémy. Zároveň to však v nás a pacientovi samotnom vyvoláva rôzne otázky o zubných protézach. Je lepší mostík alebo sa vám vyplatí ako náhradu použiť tradičnú zubnú protézu? Čítajte ďalej a možno svoju odpoveď v zozname najčastejších typov obľúbených zubných náhrad nájdete. 

Protézy

V prospech protézy ako náhrady zuba hovorí cena. Čiastočná protéza je často najlacnejším riešením, najmä preto, že vám na ňu stále najviac dotácií poskytujú aj zdravotné poisťovne. Treba ju ale denne vyberať a čistiť, časom sa môže zdeformovať a potom ju treba vymeniť. 

Mostíky sú populárnejšie – aj keď drahšie – ako zubné protézy. Mostíky však vyžadujú, aby boli napravo a naľavo od medzery stále stabilné zuby, ktoré možno použiť na základňu mostíka. Aj v prípade, že máte v ústach protézu, je stále potrebné dodržiavať a absolvovať, najlepšie u lekára, kompletnú  dentálnu hygienu. 

Mostíky

Niekedy môže zapálený zub a našu imunitu podporiť aj menšie množstvo manuka medu, ktorý okrem iného, obsahuje obrovské množstvo vitamínov. V horších prípadoch, keď ste napriek všetkej snahe o zub prišli, je už nápomocný napríklad mostík. 

Pri mostíku ako zubnej protéze sa zubný materiál obrúsi od zdravých zubov vpravo a vľavo od medzery (čo môže nastať aj po extrakcii niekoľkých susedných zubov), aby sa tam dali umiestniť rohové časti mostíka. Dobré mostíky vydržia dlhšie, ako sa musí pacient dožiť, určite by mali bez problémov vydržať desiatky rokov.

Implantáty

Nie vždy ale máme od medzery vľavo alebo vpravo dobré zuby, ktoré by mohli podporovať mostík ako zubnú protézu. Práve tu môžu pomôcť zubné implantáty, ktoré sú pevne ukotvené v čeľusti ako umelé náhradné zuby, čím získate trvalú zubnú protézu, ktorú väčšina pacientov dlhodobo veľmi dobre akceptuje. 

Implantáty sú obzvlášť využívané, keď bol extrahovaný veľký počet zubov a chýbajú dobré zuby, aby mohli niesť mostík. Potom môže byť zubný implantát umiestnený do rohu ako zubná protéza, aby sa následne na tento implantát ukotvil mostík.

Či je najlepším riešením mostík, implantáty alebo klasická protéza, závisí od situácie a peňaženky pacienta. Všetky tieto faktory zubný lekár zahrnie do svojej stratégie a vysvetlí pacientovi rôzne možné riešenia, z ktorých si potom pacient vyberie variant, ktorý je pre neho vhodný. 

Akékoľvek riešenie môže nahradiť stratené zuby a zabezpečiť, že existujúce zuby sú podporované v ich výkone. Chuťový zážitok sa časom vráti do normálu a dobrá starostlivosť o zuby môže zabezpečiť, že zubná protéza vydrží veľmi dlho.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button