Komerčné články

Ako poškodzuje vlhkosť váš domov – a čo s tým môžete urobiť?

poradna

Snažíte sa čeliť nadmernej vlhkosti a suchu v byte alebo dome? Oba prípady môžu spôsobiť nielen vážne poškodenie vášho zdravia, ale aj domova. Ak sa preto chcete týmto nepríjemným situáciám vyhnúť, mali by ste sa zoznámiť s vlastnosťami kvalitnej hydroizolácie. 

Ak je vlhkosť vo vašej domácnosti príliš vysoká alebo príliš nízka, môže to spôsobiť nepríjemné životné podmienky a trvalé poškodenie vášho domova.

Vysoká vlhkosť vytvára príliš kondenzácie, čo môže viesť k plesniam alebo hnilobe, zatiaľ čo nízka vlhkosť je spojená s rýchlym šírením chorôb, ako je bežné prechladnutie alebo vírusy. 

Nebezpečných plesní vás zbaví kompletná hydroizolácia základov

Mikroskopické huby sú všade okolo nás. Vlhké časti domu im poskytujú dokonalé podmienky na zakladanie a rast na povrchoch. Plesne spôsobujú zdravotné problémy, astmu u detí a spúšťa alergie. Podľa štúdie Národného laboratória v Berkeley je takmer jedna pätina prípadov astmy spôsobená vlhkosťou a plesňou v domácnosti. 

Ak rast plesní nie je kontrolovaný, huba môže zničiť základ, na ktorom rastie, pretože tieto materiály postupne trávi a ničí. To môže znamenať vyhadzovanie predmetov, ako je nábytok, knihy alebo koberčeky. V ešte vážnejších prípadoch huba napáda aj stropy či steny a ničí nosnosť budov. 

V takomto prípade prichádza na pomoc už len kompletná hydroizolácia základov, na ktorú by ste mali myslieť hneď na začiatku stavby alebo pri rekonštrukcii budovy. 

Poškodeniu farby a odlupovaniu tapety môže  pomôcť aj odvlhčovač

Ak s nadmernou vlhkosťou nič neurobíte, kondenzát sa bude hromadiť predovšetkým na stenách vášho domu. Ide najmä o vonkajšie steny, kde sa teplý, vlhký vzduch stretáva s chladnejším povrchom. Odlupujúca sa farba alebo vlniaca sa tapeta sú znakmi prílišnej vlhkosti v domácnosti. Za žiadnych okolností by ste nemali jednoducho premaľovať stenu alebo na ňu dať novú tapetu bez toho, aby ste sa dostali k podstate veci. 

Na pomoc môžete využiť profesionálny odvlhčovač, vďaka ktorému zbavíte priestor a múry veľkého objemu vody a vlhkosti v priebehu 24 hodín. Tie lepšie odvlhčovače sa môžu pochváliť odvlhčovacím výkonom 46 l za 1deň. 

Poškodenie stien a muriva 

Steny vášho domova sú zvyčajne vybavené vzduchovými/parovými bariérami, ktoré zabraňujú prenikaniu teplého a vlhkého vzduchu na povrch. Ale ani takéto zámky nie sú nikdy dokonalé.   Najmä pri vyšších teplotách môže vlhkosť na stavebných materiáloch, prielezoch a pivniciach kondenzovať a spôsobiť vážne poškodenie konštrukcie vášho domu.

Ak sa obsah vlhkosti v omietke, trámoch alebo výstužiach znova a znova mení, spôsobuje to napučiavanie alebo zmršťovanie materiálov. V dôsledku toho môže nadmerná vlhkosť viesť k prasklinám, čo môže viesť k nákladným opravám. Ak ale svoj domov pred vstupom vody a vlhkosti ochránite kvalitnou hydroizoláciou, môžete sa týmto nepríjemným devastačným účinkom kondenzácie a plesní vyhnúť. Stačí to urobiť raz a poriadne. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button