Komerčné články

Vyhnite sa vysokým teplotám a bezsenným nociam so strešnými roletami

poradna

Horúce noci a dobrý spánok v lete moc dobrá kombinácie nie sú. Keď sú v horúcich dňoch vysoké teploty, naše telo je v aktívnom režime a nedá sa len tak ľahko „vypnúť“. Prechod do režimu spánku trvá preto v lete pri vysokých teplotách výrazne dlhšie ako zvyčajne.

V horúcich letných dňoch sa nám obzvlášť ťažko zaspáva, no túto fázu nočného odpočinku telo potrebuje, aby sa dokázalo zregenerovať. Ako to ale dosiahnuť, keď máme vplyvom vysokých horúčav v interiéri večer teplejšie ako vonku? Inšpirujte sa nasledujúcimi nápadmi. 

Ako a prečo vám pomôžu rolety na strešné okno?

Mnohým je asi veľmi dobre jasné, prečo je ochrana pred slnkom na strešných oknách potrebná. Najmä ak ste niekedy okúsili príjemné vnútorné teploty nad 30°C, budete vedieť, o čom hovoríme.

Napriek tomu by sme sa chceli na tomto mieste venovať vážnym rizikám prehriateho podkrovného bytu alebo domu podrobnejšie – pretože majú svoju silu. Teplo môže mať niekedy na naše telo tieto veľmi negatívne účinky.

V priebehu času sa pod strechou nahromadí veľa tepla, takže podmienky ako v saune môžu podporiť vznik úpalu aj v uzavretom interiéri. Ten sa môže vyskytnúť, keď je telo dlhodobo vystavené nadmerne vysokým teplotám. 

Ďalším rizikom je, že keď sa potíme, naše telo stráca vodu. Kto vo veľmi teplom podkrovnom byte nedbá na dostatočný príjem tekutín, vystavuje sa riziku dehydratácie. Dehydratácia sa môže prejaviť okrem iného silnými bolesťami hlavy a príznakmi vyčerpania.

Môže to znieť zvláštne, ale spáliť sa môžeme aj v interiéri! Je pravda, že väčšina okien odfiltruje veľkú časť škodlivého slnečného UV žiarenia, ale ak trávite hodiny v uhle lúča strešného okna, mali by ste radšej použiť opaľovací krém. Alebo na strešné okno nainštalujte ochranu pred slnkom. Moderné rolety na strešné okno môžu tieto riziká eliminovať. 

Aké má výhody strešné okno s ochranou proti slnku?

Bez ochrany okna roletami uniká cez okno v zime veľa tepla, za ktoré si budeme musieť nasledujúcu sezónu poriadne priplatiť. Na druhú stranu, môže byť akumulácia tepla pod strechou nebezpečná pre štruktúru budovy a nábytok:

V lete je vlhkosť vo vnútri vyššia ako v zime. Teplý vzduch zvonku sa totiž v chladnejších vnútorných priestoroch kondenzuje. Treba sa preto vyhnúť neopatrnému vetraniu vo vyhriatej podkrovnej miestnosti, prípadne podporiť správnu akumuláciu tepla a vlhkosti inštaláciou špeciálnej strešnej fólie už pri stavbe alebo rekonštrukcii. V opačnom prípade sa pri vlhkosti nad 60 % riziko vzniku plesní rýchlo zvyšuje.

Ani masívne drevo a dyhovaná drevotrieska nie sú odolné voči teplu a slnečnému žiareniu. Drevo môže vplyvom tepla vyschnúť a „zmršťovať sa“. V dôsledku toho sa objavujú praskliny, ktoré je takmer nemožné opraviť. UV žiarenie obsiahnuté v slnečnom svetle môže napadnúť aj lakované povrchy nábytku a spôsobiť vyblednuté miesta a nevzhľadné škvrny.

Aby ste predišli takýmto scenárom, oplatí sa investovať do protislnečnej ochrany v podobe kvalitnej rolety na strešné okná a určite budete spokojní a konečne sa aj v horúcom lete poriadne vyspíte.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button