AktualityŠkoly

Svetový deň zdravej výživy s našimi šiestakmi v ZŠ Mojmírova

poradna

Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje na celom svete 16.októbra. Je to spoločná akcia v 150 krajinách sveta a práve to robí Svetový deň zdravej výživy jedným z najslávnejších dní v kalendári OSN.

Stovky podujatí a osvetových aktivít spájajú vlády, podniky, organizácie občianskej spoločnosti, médiá, verejnosť, dokonca aj mládež. Podporujú celosvetové povedomie a činnosť pre tých, ktorí trpia hladom a vyjadrujú potrebu zabezpečiť zdravú výživu pre všetkých, pričom nikoho nenechávajú nepovšimnutého. To bola aj téma tohtoročného dňa výživy – „LEAVE NO ONE BEHIND“, „NENECHAŤ NIKOHO ZA SEBOU“. Prečo tento deň pripomínať našim žiakom? No možno práve preto, aby sme im zdôraznili, aká dôležitá je zdravá výživa, a že nie všetci vo svete sa k nej dostanú.
Pripravili sme preto pre žiakov aktivity. Na hodinách biológie sme si v rámci učiva o ovocí a zelenine urobili so šiestakmi v triedach malú výstavku plodov. Objavila sa tu rôzna zelenina a ovocie, ktoré dopestovali rodičia, starí rodičia v záhradkách, za čo im ďakujeme. Na ovocí si žiaci dokonca hneď na hodine (trochu netradične ) aj pochutili. V prezentácii sme si ukázali a vysvetlili zásady zdravého stravovania, dôležitosť pestrej stravy, význam vitamínov, minerálov a množstvo ďalších zaujímavých informácií. Žiaci si potom vybrali svoje obľúbené ovocie, alebo zeleninu a pripravili tvarovo naozaj zaujímavý projekt. Svojim spolužiakom porozprávali napr. o jablku, maline, jahode, citróne, hrachu, hrozne …., ale dokonca aj o ananáse a dračom ovocí (pitahaya). Žiaci sa zabavili a zasúťažili si na ovocno – zeleninovom puzzle. Víťazná skupina (dievčatá zo 6.c) poskladala všetky druhy ovocia a zeleniny a bude na ďalšej hodine biológie ušetrená od skúšania. No, kto by nesúťažil s takou výhrou?! Ešte zábavnejšie bolo ale hádanie ovocia a zeleniny so zaviazanými očami iba podľa chutí. Dve rovnako pripravené misky s kúskami ovocia a zeleniny čakali na „ochutnávačov“ v 6.a. triede. Pri jablku, slivke, mandarínke, hruške, hurmikaki … sa ešte deti usmievali, ale cibuľa, cesnak, citrón, zázvor ich teda poriadne vyštípali. Žiaci uhádali vlastne takmer úplne všetko ovocie a zeleninu.
Sme radi, že sme týmito aktivitami žiakom pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Verím, že sa budú aj naďalej zdravo stravovať a ovocie, zelenina bude určite každý deň v ich desiate.
Zostáva nám iba popriať veľa zdravia aj Vám!

PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button