AktualityŠkoly

Umenie podporuje umenie

poradna

V mesiaci november sa žiaci zúčastnili projektu Umenie podporuje tvorenie, ktorý bol realizovaný v triedach Novoškoly. Deti tvorili v spolupráci s arteterapeutkou Mgr. Evou Černokovou z ateliéru Evalon. Arteterapeutka pomáhala deťom hľadať vnútornú rovnováhu pomocou umenia.

Boli použité techniky maľba na hodváb a Paverpol. Každá iná, jedna jemná a druhá tvrdá-tuhnúca. Arteterapiou sa dosiahlo utuženie kolektívu v triede, vzájomná spolupráca a možnosť vyjadriť svoje pocity a nálady prostredníctvom umenia.
Maľba na hodváb – jemná technika vedie deti k vnímaniu krásy, k sústredeniu sa na dotyk – nakoľko dotyk hodvábu je príjemný svojou ľahkosťou a jemnosťou. Učí deti flexibilite, nakoľko hodváb prijíma farbu po vláknach a nie vždy nasleduje naše predstavy. Zároveň sa deti touto technikou učia trpezlivosti, nakoľko hodvábne obrazce vznikajú mimo kontrolu detí a schnú až do nasledujúceho dňa. Každé dielo je originálne svojím kladením farieb a ich vzájomnom prelínaní.
Paverpol – prostredníctvom výtvarnej techniky „stužovania materiálov“ vytvorilo každé dieťa svoj obrázok vyjadrujúci jeho individualitu. Technika vedie deti i k ochrane životného prostredia, nakoľko využili na tvorbu obrazov odpadový materiál, ako roztrhnuté korálky, staré gombíky, ozdoby, staré handričky, drobné hračky a pod. Pri tejto technike neexistuje chyba a netreba na ňu žiadne výtvarné vzdelanie. Deti upriamujú pozornosť i na trpezlivosť, nakoľko obrazy tuhnú až do nasledujúceho dňa. Každé dielo je originálne svojou štruktúrou a výberom farieb.
Projekt Umenie podporuje tvorenie bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

ZŠ, Robotnícka 25, Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button