Komerčné články

Šetríte na teplej vode? Nízke teploty môžu byť zdrojom nebezpečnej baktérie

Pitná voda je pre naše fungovanie veľmi dôležitá a dnes aj veľmi drahá. Okrem toho sa však môže v nej nachádzať aj dosť nebezpečná baktéria spôsobujúca ochorenia podobné chrípke či zápalu pľúc. Patogénom tejto baktérie sa najviac darí v teplej sladkej vode, ktorá môže putovať aj vašim potrubím. 

Čo môžete robiť, aby ste sa takémuto ohrozeniu vyhli? V niektorých prípadoch vie pomôcť lepšia údržba, jednoduchá inštalácia kvalitných náhradných dielov Bosch v domácich spotrebičoch, inokedy zas vyššia teplota vody, pri ktorých baktéria hynie.

Prečo a kedy je dôvod na obavy?

Patogénna baktéria Legionella pneumophila sa môže šíriť a stať sa pri vdýchnutí nebezpečnou aj v pare v sprche, v chladničke alebo na povrchoch, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou. 

Na svoje rozmnožovanie potrebuje baktéria určitú teplôt, väčšinou v rozmedzí od 20 do 50°C. NAD túto hodnotu teploty vody naopak baktérie hynú. Dôvodom rýchleho rozmnožovania Legionelly je veľmi často tiež nedostatočná hygiena vodovodného potrubia alebo zlá kvalita vody. 

Mimochodom, prísť do styku s touto hrozbou môžete aj v mori, vo vodných nádržiach, v pilinách, vlhkej pôde alebo mechu. Najčastejší nebezpečný kontakt pre človeka je však domácnosť, ktorej kvalite a stavu treba venovať adekvátnu pozornosť. 

Ako zabrániť infekcii legionellou?

Kdekoľvek sa vo vašom okolí dlhodobo vytvára vodná para, odborníci odporúčajú zbystriť pozornosť. Aj dlhodobo nízka teplota vody je problémom, pretože mnohé domácnosti sa dnes snažia na ohreve vody šetriť, čo ich na druhú stranu môže ohroziť. Ako sme si ale spomínali v úvode, baktéria sa dobre rozmnožuje pri nízkych teplotách vody do 50°C. 

Pokiaľ chcete tomuto ohrozeniu predísť, ideálne je, inštalovať si do domácnosti regulátor zásobníka teplej vody, ktorý by mal byť nastavený aspoň na 60 stupňov a voda vychádzajúca z kohútika by mala mať okolo 50 stupňov. Samotným ohrevom vody sú tiež vybavené mnohé moderné vodovodné batérie, takže stačí tie staršie vymeniť. 

Každý, kto bol preč viac ako tri dni, by mal tiež prepláchnuť všetky potrubia v dome, kým z kohútika nepotečie čerstvá voda. 

Vodné kohútiky pravidelne čistite a odvápňujte, aby ste odstránili živnú pôdu pre legionelly. Nielen z dôvodu obáv šírenia tejto baktérie, ale aj pre správnu reguláciu vody, je dobré vo vašej domácnosti vymeniť staré za nové drezové batérie.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button