Komerčné články

Ako na bezpečnú jazdu na snehu bez pohonu 4 kolies?

Aj keď máme snehu počas roka čoraz menej a vozovky sú v pomerne dobrom stave, pri prechode frontálnych systémov vie občas poriadne nasnežiť a pri mínusových teplotách sneh zotrvať v našej blízkosti pomerne dlhú dobu. V takýchto podmienkach je potom preprava autom ohrozená, pretože nie všetky vozidlá sú vybavené pohonom 4 kolies. 

Avšak, aj bez vymoženosti takéhoto systému sa pri využití rôznych opatrení dá na zasneženej alebo klzkej vozovke fungovať a bez problémov jazdiť. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, ako na to?

Opatrnosť nadovšetko

Môže sa vám zdať ako samozrejmosť, no opatrnosť by mala byť v popredí vašej mysle zakaždým, keď sa vydáte na zasnežené cesty. Obzvlášť vtedy, ak nemá vaše vozidlo pohon 4 kolies. Napriek svojej kvalite, ani špeciálne čelné prevodovky a iné systémy nemusia mať na pohon stroja na nedostatočne upravenej vozovke dostatočnú silu. 

Počas jazdy preto radšej pomaly zošliapnite plynový pedál, zvoľnite brzdy a vyhýbajte sa prudkým alebo náhlym zákrutám. Pomôže to znížiť pravdepodobnosť šmyku auta alebo jeho vytočenia na klzkej vozovke. 

Prvá pomoc v podobe snehových reťazí

Ak vám nemôže v ceste náročným terénom pomôcť pohon všetkých 4 kolies, veľmi efektívne sú pevné snehové reťaze. Snehové reťaze sú špeciálne navrhnuté dĺžky reťaze, ktoré bezpečne priliehajú na pneumatiky a kolesá vášho auta. Zaisťujú dobrú ovládateľnosť v hlbokom snehu, majú skvelú trakciu a dokážu vás bez väčších problémov preniesť cez akékoľvek náročné počasie.

Nezabudnite na defenzívne myslenie

Napriek tomu, že sa kvalitné radlice na VZV môžu postarať o odhrnutie snehu z cesty, neznamená to ešte žiadnu výhru. Ostatné vozidlá na ceste sú jedny z najnebezpečnejších aspektov jazdy na snehu. To, že sa možno považujete za dobrého a skúseného vodiča, vás nechráni pred tými ostatnými, ktorí sú na tom možno horšie. 

Aby ste sa preto ochránili pred potenciálnym nebezpečenstvom, musíte jazdiť defenzívne. To znamená udržiavať extra bezpečný priestor medzi vaším vozidlom a ostatnými autami na ceste, znižovať rýchlosť a celkovo byť trpezlivý. Jazdiť na snehu znamená jazdiť pomalšie a ohľaduplnejšie.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button