AktualityŠkoly

Pribinka v projekte Voda pre našu budúcnosť

poradna

Klimatická kríza so svojimi dôsledkami významne zasahuje do života na Slovensku. Deficit zrážok je vážnym problémom súčasnosti, napríklad v júli 2019 zasiahlo sucho až 90 % územia Slovenska. Na úrovni jednotlivcov sa dajú urobiť opatrenia, vďaka ktorým môžeme efektívnejšie zadržiavať a využívať zrážkovú vodu.

O tom, ako tieto opatrenia realizovať, sa  dozvedel náš akčný tím na trojdňovom kurze vo Vzdelávacom centre v Zaježovej.

Kurz bol prvým z piatich krokov projektu Voda pre našu budúcnosť, do ktorého sa zapojila naša škola. Zameraný bol na vzdelávanie v téme voda, sucho, klimatická zmena a praktické prvky v školských záhradách. Dievčatá spolu so žiakmi z ďalších šiestich škôl, vybraných v rámci celého Slovenska absolvovali veľa rôznych aktivít v prírode.

Veľmi zaujímavá bola exkurzia do dediny Slatinka a k rieke Slatinka, kde mohli pozorovať živú rieku v jej prirodzenom prostredí. Nachádza sa tam 17 typov biotopov európskeho a národného významu. Je to územie, kde bola v 70.rokoch 20.storočia plánovaná priehrada. Obyvateľstvo bolo vysťahované, ale k vybudovaniu priehrady nedošlo. Vďaka tomu, že tam dlhší čas nezasiahla ľudská ruka, sa do rieky a blízkeho lesa nasťahovali vzácne druhy živočíchov, hmyzu, vtákov a rýb. Sú tam mokrade a mokré lúky s kriticky ohrozenými druhmi rastlín aj živočíchov. Dnes je toto miesto vyhlásené za chránené územie. Bolo zážitkom vidieť ten krásny kus neporušenej prírody.

Teraz nás čaká participatívne plánovanie vodných prvkov v školskej záhrade, rovesnícke učenie na tému voda, sucho, klimatická zmena, individuálne konzultácie k vybraným prvkom a výučbe vonku s ambasádorkou projektu, termosnímkovanie povrchov školskej záhrady a využitie vo výučbe, nakoniec realizácia a vybudovanie vybraných prvkov v školskej záhrade.

Držte nám palce!

Eleanor Valachová a Annemarie Rosinská, žiačky 6.ročníka
akčný tím Zelenej školy, Pribinova 1, Zlaté Moravce

 Projekt Voda pre našu budúcnosť realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky Finish.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button