AktualityTýždeň v samospráve

Týždeň v samospráve 13-2023

poradna

Inkluzívne ihrisko je k dispozícii širokej verejnosti

Od 1. apríla je sprístupnené verejnosti detské inkluzívne ihrisko v meste Zlaté Moravce na Hviezdoslavovej ulici, pri zadnej bráne MŠ Žitavské nábrežie. Ihrisko tvorí 11 prvkov z agátového dreva, a to pieskovisko čln, kolotoč, hojdačka hniezdo, altánok, veľká loď Nina, menšia loď Pinta, reťazové hojdačky pre deti, fit dráha, infotabuľa, lavička a smetný kôš.

Mestu Zlaté Moravce na toto detské ihrisko poskytlo dotáciu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, na vytvorenie priestoru na podporu socializácie a inklúzie detí formou detského ihriska.

inkluzívne ihrisko

Výzva nadácie COOP Jednota

Nadácia COOP Jednota v spolupráci s partnermi projektu vyhlásila výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie grantu v rámci 7. ročníka Programu podpory lokálnych komunít.
Na základe tejto výzvy sa zapojilo aj mesto Zlaté Moravce so žiadosťou o poskytnutie grantu. Boli podané tri žiadosti / projekty s názvom:

  1. Ihrisko v parku – cieľom tohto projektu je osadenie herných prvkov – plošiny so šmýkačkou, kombinovanej preliezky a kombinovanej malej preliezky, a to v blízkosti už existujúceho workoutového ihriska vo veľkom mestskom parku.
  2. Zastávkový prístrešok pri pošte – v rámci tohto projektu ide o vybudovanie krytého prístrešku na zastávke autobusu hromadnej dopravy pri hlavnej pošte v centre mesta.
  3. Mestský mobiliár – cieľom je osadenie lavičiek a odpadkových smetných košov v Športovom areáli na ZŠ Pribinova a vo veľkom mestskom parku, ktorý sa nachádza v jeho blízkosti.

Výška finančného grantu na jeden projekt je 6000,-€.

Výzvy na vyčistenie okolia v okolí obchodných reťazcov

Oddelenie investičnej výstavby a hospodárskej činnosti v 13. týždni vybavovalo žiadosti občanov na úseku dopravy, drobných stavieb, územného plánovania a taktiež boli vydané potvrdenia týkajúce sa veku stavieb na účel Plánu obnovy, do ktorých sa občania zapájajú. Oddeleniu boli pridelené aj žiadosti na umiestnenie letných terás.
Mesto Zlaté Moravce vyzvalo vlastníkov dotknutých pozemkov aj obchodné reťazce na území mesta, aby odstránili do 60 dní od doručenia výzvy nelegálne skládky. Opätovne bola doručená oddeleniu aj fotodokumentácia od firmy s odstránením skládky.

28. marec – Deň učiteľov

Pri príležitosti Dňa učiteľov 28. marca 2023 sa v obradnej sále MSKŠ v Zlatých Moravciach konalo slávnostné oceňovanie pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Zlaté Moravce. Sprievodným slovom túto slávnostnú chvíľu sprevádzala Tatiana Kováčová. O kultúrny program sa postarali žiaci a pedagógovia ZUŠ v Zlatých Moravciach. U všetkých prítomných zanechali hlboký kultúrny zážitok.
Slová úcty a vďačnosti zazneli v príhovore viceprimátora mesta Ing. Mareka Holuba. Ocenení pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci si za tvorivú a obetavú prácu v školstve prevzali z rúk viceprimátora mesta a predsedníčky Komisie školstva, kultúry a športu PaedDr. Klaudie Ivanovičovej ďakovný list a knihu ako spomienku na tento slávnostný deň.
Bližšie informácie o ocenení pedagogických a nepedagogických zamestnancoch sú uvedené na stránke Mesta Zlaté Moravce ( link na článok).

Technické služby mesta informujú

  • Dňa 27. marca 2023 začali technické služby zbierať v rámci Jarného upratovania biologicky rozložiteľný odpad.
  • Počas Veľkej noci bude skládka KO otvorená nasledovne:
  • v piatok 07. 04. 2023 – zatvorená
  • v sobotu 08. 04. 2023 – otvorená 07:00 – 18:00
  • v nedeľu 09. 04. 2023 – zatvorená
  • v pondelok 10. 04. 2023 – zatvorená
  • Zber komunálneho odpadu, ktorý sa pravidelne vyváža v piatok sa presúva zo dňa 07. apríla 2023 (Veľký piatok) na stredu 05. apríla 2023. Jedná sa o ulice: B. S. Timravy, Baničova, Bottova, Gorazdova, Hodžova, Hronského, Hurbanova, Chyzerovecká, Janka Matušku, Kraskova, Kukučínova, Kuzmányho, Metodova, Moyzesova, Palárikova, Pribinova, Pružinského, Sládkovičova, Slavianska, Smetanova, Svätoplukova, T. Vansovej, Záhradnícka, Železničiarska. Vývoz 1100 litrových kontajnerov na KBV sa presúva z piatka 07. apríla 2023 na štvrtok 06. apríla 2023.
  • Zber komunálneho odpadu, ktorý sa pravidelne vyváža v pondelok sa presúva zo dňa 10. apríla 2023 (Veľkonočný pondelok) na utorok 11. apríla 2023. Jedná sa o ulice: Čajkovského, Dobšinského, Hečkova, Hollého, Hoňovecká, Inovecká, Krátka, Krížna, Murgašova, Odbojárov, Potočná, Rázusova, Slov.armády, Stanica – závody, Šoltésovej, Tichá, Továrenská, Vionská, Zelená.

Pripomenuli sme si výročie oslobodenia Zlatých Moraviec

Pred 78 rokmi boli Zlaté Morave oslobodené od fašistov vtedajšou Červenou armádou. Pri tejto príležitosti sa v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach uskutočnila pietna slávnosť.
Spomienková slávnosť sa konala v stredu 29. marca 2023 o 15.30 hodine. Po odznení hymny Slovenskej republiky si slovo zobral viceprimátor Zlatých Moraviec Marek Holub. „Každá vojna je vo svojej podstate nezmyselná, pretože najviac bolesti a utrpenia prináša nevinným ľuďom. Dnes sme sa tu stretli, aby sme si uctili obetu všetkých statočných mužov a žien, ktorí darovali to najcennejšie – vlastný život. Aby po šiestich rokoch neistoty a hrôz vojny priniesli do nášho mesta mier,“ uviedol na začiatku svojho prejavu, v ktorom ďalej v skratke priblížil dejiny oslobodenia nášho mesta. „Zastavme sa pri pamätníkoch oslobodenia, nájdime si čo len krátku chvíľu a minútu ticha alebo zelenou ratolesťou vzdajme úctu a vďaku tým, ktorí stáli so zbraňou v ruke na začiatku písania úspešnej súčasnosti nášho mesta,“ povedal viceprimátor Holub, po ktorom sa slova ujal regionálny historik Marian Tomajko. Ten podrobnejšie rozobral dejiny oslobodenia Zlatých Moraviec.
Po príhovoroch sa začal kultúrny program, v ktorom vystúpil zmiešaný spevácky zbor Carmina Vocum, ktorý zanôtil viaceré známe slovenské piesne. Na záver programu sa prítomní ľudia presunuli k Soche partizána pri autobusovej stanici, kde položili na znak úcty kvetinové vence.

Dane a poplatky
Oddelenie miestnych daní začalo s postupným doručovaním rozhodnutí na daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálne odpady do vlastných rúk občanom, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie.
V týždni od 27. marca – 31. marca 2023 boli prostredníctvom doručovateľky mesta doručené rozhodnutia na dane a poplatky obyvateľom s trvalým pobytom na ulici:

  • Rovňanova
  • Obrancov mieru
  • Brezová

Neprevzaté rozhodnutia na daň a poplatok pre uvedené ulice si daňovníci môžu vyzdvihnúť v podateľni mestského úradu do 09. apríla 2023 v úradných hodinách. Po tomto termíne budú rozhodnutia odovzdané na doručenie cez Slovenskú poštu.

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button