AktualityŠkoly

eTwinning projekt Čarovné ostrovy na Pribinke

poradna

eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005.

Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. eTwinning umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov, pracovať na svojom profesijnom a osobnom raste a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

Základná škola, Pribinova sa zapojila do eTwinning projektu s názvom Čarovné ostrovy, ktorý trvá od marca 2023 do mája 2023.  V rámci tohto projektu sa vybraní deviataci zúčastňujú tvorby videí, obrázkov, animácií a textov. Zúčastnené školy sú v Česku, Poľsku, Turecku, Taliansku. Každá škola preskúmava každý mesiac 2 vybrané ostrovy a odovzdáva výstupy. Projekt je zameraný na rozvíjanie komunikačných zručností, spoluprácu zapojených škôl a tvorbu výstupov v rôznych IT programoch.

Princípom celého projektu je predstava, že žijeme na vysnenom tropickom ostrove a vytvárame si svoj vlastný virtuálny svet. Príbehom nás sprevádza animovaná postava, tzv. avatar, ktorú si žiaci vytvárajú v dostupných aplikáciách. Tento avatar predstavuje žiaka samotného, môže sa na neho podobať, aj nemusí. Keďže komunikačným jazykom projektu je angličtina, každý avatar obsahuje krátky popis jeho nositeľa v angličtine- meno, vek a záľuby, prípadne na akom ostrove by chcel daný žiak žiť, keby si mohol vybrať. Časom svojmu avataru vytvoríme príbeh, akési dobrodružstvo, ktoré bude na ostrove prežívať.Všetky vypracované úlohy sú doteraz v bezpečnom virtuálnom priestore TwinSpace. Prístup k nim majú všetci učitelia a žiaci zúčastňujúci sa na projekte.Nájdete tam plán práce vypracovaný učiteľmi zúčastnených krajín, či rodičovské povolenia na prácu na projekte. Nechýba ani elektronický dotazník pre žiakov a učiteľov, na základe ktorého sme zisťovali doterajšie skúsenosti účastníkov s podobnými projektmi. Nachádza sa tam aj padlet s avatarmi zúčastnených detí, ako aj nádherné prezentácie participujúcich škôl, ktoré vytvorili samotní žiaci. V posledný marcový deň sme sa stretli na online konferencii, na ktorej sme si spoločne odprezentovali ostrovy, ktoré sme skúmali. Tešíme sa na ďalší mesiac vzájomnej spolupráce!

PhDr.Gabriela Čásarová, PhD.

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button