Aktuality

Na zlatomoraveckých viniciach sa uskutočnila slávnosť k sviatku svätého Urbana

obed
poradna

Slávnosť k sviatku svätého Urbana sa konala v sobotu 27. mája 2023 pri kaplnke svätého Urbana na zlatomoravekých viniciach.

Slávnostná svätá omša mala pôvodne začať o 15.00 hodine, no pre pohreb člena výboru Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku Michala Rajtara bola posunutá o hodinu neskôr. „S ľútosťou vám chcem oznámiť, že sme odprevadili na večnosť nášho člena a dobrého priateľa Miška Rajtara. Preto prosím, aby sme túto omšu zasvätili nášmu Miškovi,“ povedal na začiatku slávnosti predseda Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku Jozef Valent.

Omšu celebroval kňaz Stanislav Garaj. Medzi pozvanými hosťami boli i zástupcovia mesta, konkrétne primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár a poslanec Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach Ján Fintor. „Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí prišli. Rovnako ďakujem za organizáciu našim vinohradníkom a v neposlednom rade i našim sponzorom, bez ktorých by sme takúto slávnosť len ťažko pripravili,“ poďakoval Valent.

Na záver slávnosti bolo pripravené občerstvenie v podobe gulášu a dobrého vínka. Pôvodne bol pripravený i hudobný program, no pre úmrtie člena vinohradníkov bol tento program zrušený. 

Kaplnka svätého Urbana, pri ktorej sa slávnosť konala, bola postavená Zlatomoraveckým vinohradníckym spolkom v roku 2013. V súčasnosti tak oslávila desať rokov od svojho vzniku. Vinohradníci sa tu stretávajú rok čo rok, aby vzdali hold svojmu patrónovi svätému Urbanovi. Modlia sa k nemu, aby im ochránil vinice pred  hubovými chorobnosťami a zlým počasím.

Peter Klimant 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button