AktualityKomerčné články

Ako na zdravý spánok pri športe? Cvičte s rozvahou a vyvarujte sa prehnaného trénovania

Radi športujete a viete, že pre správnu regeneráciu svalov po športe je dôležité, aby ste si dopriali kvalitný spánok, ale občas skrátka nemôžete zaspať? Dôvodov, prečo sa to deje, existuje celý rad. Ako teda skombinovať zdravý spánok a šport?

Prečo je zdravý spánok dôležitý?

Pre správne fungovanie ľudského tela je zdravý spánok nevyhnutný. Počas spánku totiž dochádza k regenerácii nielen po fyzickej stránke, ale aj po tej psychickej. V noci sa z vášho tela odplavujú toxíny, telo produkuje kolagén, ktorý má vplyv na mladistvý vzhľad pokožky, ďalej vám klesne krvný tlak a pokiaľ ste cez deň cvičili, dochádza taktiež aj k rastu svalov.

Ako na kvalitný spánok? Luxusný matrac vás prenesie do ríše snov

Ako si však dopriať kvalitný spánok a koľko spať pri športe? Na tieto otázky existujú jednoduché odpovede. Veľký vplyv na kvalitu spánku totiž má to, na čom zaspávate. Luxusné matrace vám počas noci ponúknu maximálny komfort a bolesť svalov či bolesť chrbta po ráne bude minulosťou. Skvelým spoločníkom pre pohodlný spánok vám bude práve penový matrac. Penový matrac je totiž ideálnym matracom pre športovcov. 

Ako dlho spať? Čo sa hodín spánku týka, všeobecne platí pravidlo, že dospelý človek by mal spať sedem až deväť hodín, pričom profesionálni športovci sa zhodujú v tom, že sedemhodinový spánok je pre regeneráciu minimum.

Zdroj obrázka: ViDi Studio – stock.adobe.com

V akých podmienkach zaspávate?

Ste si dobre vedomí dôležitosti spánku, ale v noci nemôžete zaspať? Zamerajte sa na podmienky, v ktorých zaspávate.

  • Je vaša spálňa dobre vetraná?
  • Teplota v miestnosti nepresahuje 18 °C?
  • Zaspávate na pohodlnom matraci, z ktorého vás nič nebolí?

Každá luxusná spálňa musí spĺňať všetky tieto požiadavky. Príjemným bonusom sú luxusné doplnky v podobe mäkkých a nadýchaných diek a vankúšov, ktoré vám pomôžu so zaspávaním.

Nastavte si denný a nočný režim

Pokiaľ nepomôže ani premena spálne či zmena podmienok na spanie, budete musieť zmeniť svoje návyky. Ak športujete v neskorších popoludňajších či večerných hodinách, skúste začať športovať ráno. Aj keď sa ihneď po fyzickej aktivite u vás objaví únava a vyčerpanie po športe, vaše telo je napumpované energiou a vyplavujú sa vám doň endorfíny. Preto je oveľa lepšie vydať sa po športe do práce ako do postele.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot – stock.adobe.com

Chudnutie a spánok

Je vaším cieľom schudnúť pár kíl a cítiť sa vo svojom tele príjemnejšie? Aj v takom prípade je práve zdravý a dostatočný spánok tou správnou cestou. Počas spánku totiž dochádza k radu nevyhnutných metabolických procesov. Kým pri nedostatku spánku ste hladní, vystresovaní a chýbajúcu energiu sa snažíte dohnať práve jedlom. Chudnutie a spánok spolu úzko súvisia.

Čo vám môže brániť v pokojnom spaní

Trénujete ráno, dodržiavate zásady zdravého životného štýlu, ale stále sa vám pokojný spánok vyhýba? Na vine môže byť:

  • syndróm nepokojných nôh,
  • svalová horúčka,
  • natiahnutý sval po športe.

Syndróm nepokojných nôh môže vymiznúť dostatkom pohybu, avšak počas spomínaných ranných či dopoludňajších hodín. Svalová horúčka býva najčastejšie spôsobená nadmerným trénovaním a znamená jediné: ubrať pri tréningu. Natiahnutý sval po športe je taktiež známkou toho, že ste to s pohybom prehnali. Dajte si niekoľko dní od športovania pauzu a dané miesto chlaďte.

Dostatočná regenerácia po športe je dôležitá a zdravý spánok je nutnosťou. Pokiaľ je teda fyzická aktivita veľkou časťou vášho života, myslite na to, že rovnako dôležitý by mal byť aj následný odpočinok. Zdravý spánok a šport idú skrátka ruka v ruke.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button