AktualityKomerčné články

Aké bezpečnostné systémy by ste mali zvážiť do vášho nového auta?

Budúcnosť a pokrok automobilov netkvie len v ich dizajne, či funkciách infotainmentu. Každým rokom sa zdokonaľujú bezpečnostné systémy, ktoré denne predchádzajú nespočetnému množstvu nehôd a zachraňujú životy. Ak si kupujete nové auto, je dobré zvážiť, za ktoré bezpečnostné systémy by ste si mali priplatiť.

Bezpečnostné systémy vám okrem iného aj pozitívne vplývajú na výšku havarijnej poistky. Tým, že prakticky znižujú riziko nehôd a tým pádom riziko poistnej udalosti, získaním bonusov od poisťovne, môže byť po čase vaša poistka cnižšia. V rámci finančnej bezpečnosti je dobré, ak je poistená aj vaša pôžička na auto alebo úver.

Adaptívny tempomat je jednou z najobľúbenejších funkcii moderných áut. Pomocou radaru a kamier dokáže auto sledovať rýchlosť vozidla pred ním a automaticky prispôsobovať jeho rýchlosť tak, aby udržiavalo bezpečnostnú vzdialenosť. Niektoré zo systémov dokážu aj rozpoznávať dopravné značky a tým pádom spomaľovať na úseku so zníženou rýchlosťou.

Systém rozpoznávania chodcov a automatické brzdenie sa stávajú štandartom v automobilovom priemysle. Tieto systémy dokážu, ako názov napovedá, rozpoznať chodcov pred autom a zabrzdiť vozidlo včas, aby nedošlo k zrážke. Je možné, že takéto funkcie budú v budúcnosti povinnou výbavou.

Netreba zabudnúť ani na asistenta mŕtveho uhla. Ten monitoruje priestor okolo vozidla, ktorý z vodičovej perspektívy nevidíte kvôli zadným stĺpikom. Ak je v tomto priestore ďalšie auto, signalizuje vám ho a tým pádom zvyšuje bezpečnosť pri prechádzaní do ďalšieho pruhu.

Systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu je ďalšia vec, ktorú si vodiči moderných áut veľmi pochvaľujú. Jemne koriguje smer jazdy a neumožní vám zísť z vozovky alebo omylom opustiť pruh. Tento systém však nenahradzuje riadenie, ide len o bezpečnostný prvok.

Istú formu adaptívnych svetlometov testovali automobilky už desiatky rokov dozadu, kedy sa v zákrutách rozsvietili bočné svetlomety, ktoré osvietili zákrutu. Dnešné, moderné verzie vedia nielen to, ale aj sledovať oproti idúce auto a vypnúť diaľkové svetlá, aby ste vodiča neoslepili. Nemusíte preto stále prehadzovať medzi diaľkovými a stretávacími svetlami, osvetlené je vždy všetko, čo potrebujete.

Parkovací asistent je ďalší bezpečnostný prvok, ktorý veľkej časti vodičov dokáže eliminovať stres z parkovania. Taktiež predchádza tomu, aby ste poškodili okolité autá. Najmodernejšie systémy dokážu zaparkovať prakticky za vás.

Ak uvažujete o kúpe nového vozidla, dobre si preštudujte, čo vám daný model a výrobca vedia ponúknuť. Cez VWFS máte na výber z niekoľkých koncernových značiek s možnosťou zaujímavého financovania.

 


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button