AktualitySamospráva
Populárny článok

Samospráva rieši problém s havranmi v centre mesta, v novembri ich bude plašiť dravcami

poradna

Problém, ktorý dlhodobo trápi návštevníkov centra mesta, by mal byť v novembri odstránený. Mesto Zlaté Moravce získalo povolenie na odplašenie havrana čierneho pomocou dravcov.

Havran čierny hniezdi v centre Zlatých Moraviec už dlhšiu dobu. Ide o niekoľko desiatok párov, pričom epicentrum hniezd sa nachádza na platane pri budove hlavnej pošty. Podľa ochranárov ide o premnoženie, ktoré ale nie je veľmi výrazné. Napriek tomu robí tento operenec vo svojom okolí značný neporiadok. Na niektorých úsekoch je chodník trusom doslova posiaty. Obyvatelia mesta sa platanu radšej oblúkom vyhýbajú.

Mesto Zlaté Moravce sa preto ešte v máji tohto roku rozhodlo problém riešiť. Podalo žiadosť na  Ministerstvo životného prostredia SR, odbor ochrany prírody a krajiny o povolenie výnimky zo zákazov ustanovených v zákone, kde žiada o vydanie rozhodnutia, ktorým bude povolené odplašenie havranov čiernych formou lietania so sokoliarskymi dravcami a sovami. Žiadosť bola mestu schválená.

Odplašenie havranov sa uskutoční v troch termínoch v mesiaci november, konkrétne dňa 15. novembra, 22. novembra a 29. novembra 2023. Úkon vykonajú odborníci zo Sokoliarstva Kanát z Rimavskej Soboty.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button