Aktuality
Populárny článok

Veľká novinka na námestí, Zlaté Moravce budú mať drevený betlehem

poradna

Novinka, ktorá navodí tú pravú vianočnú atmosféru. Od prvej adventnej nedele bude zdobiť Námestie Andreja Hlinku v Zlatých Moravciach veľký drevený betlehem s dvanástimi sochami. 

Betlehem bude na Námestí Andreja Hlinku postavený tesne pred prvou adventnou nedeľou. Ako povedal primátor mesta Dušan Husár, myšlienka osadiť betlehem na tomto mieste vznikla už dávnejšie, no pre rôzne dôležitejšie okolnosti bol tento projekt zakaždým odsunutý. Zrealizovať sa ho podarilo až tieto Vianoce. „Konečne nám to vyšlo a tento rok bude naše námestie vyzdobené krásnym a skutočne veľkým dreveným betlehemom, ktorý určite poteší všetky vekové kategórie. Betlehem bude na Námestí Andreja Hlinku umiestnený počas celého adventu a vianočných sviatkov,“ povedal Husár. 

Celkovo bolo do betlehemu zakúpených dvanásť sôch v hodnote približne 1700 eur. Samotná konštrukcia betlehemu bola zadovážená sponzorsky od Jozefa Čmika a firmy Drevosky. „Týmto sa chcem poďakovať pánovi Čmikovi a firme Drevosky, že nám vyrobili a darovali tento krásny betlehem. Určite bude skrášľovať naše námestie počas vianočných sviatkov na mnoho rokov,“ poďakoval sa primátor Husár.

O bezpečnosť tohto vianočného symbolu sa primátor neobáva, pred vandalmi ho totiž bude chrániť kamera. „Pri mieste, kde bude stáť betlehem máme kameru mestskej polície, ktorá bude dozerať nad jeho bezpečnosťou, rovnako budú posilnené i hliadky mestskej polície, ktoré budú pravidelne monitorovať toto miesto,“ dodal.

Tradícia stavania betlehemov siaha až do 13. storočia. Autorom prvého betlehemu bol údajne František z Assisi, ktorý nechal postaviť jasličky v jaskyni na pahorku neďaleko talianskeho mesta Greccia. Jasličky s malým Ježiškom a scéna betlehema sú pre katolíckych veriacich neodmysliteľným symbolom obdobia Vianoc až do 6. januára, keď sa slávi sviatok Zjavenie Pána – Traja králi.

Na fotografii sú reálne sochy, ktoré budú osadené v betleheme.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button