AktualityKomerčné články

Zrejme aj vy pijete denne mikroplasty. Takto sa tomu vyhnete

Mikroplasty. Situácia s nimi je čoraz horšia. Nájdeme ich v pôde aj vode. Dokonca aj v tej pitnej. Vyhnúť sa im nie je vôbec jednoduché. Našťastie existuje riešenie, ktoré vám umožní premeniť vodu z vodovodu na skutočne pitnú vodu bez škodlivých látok.

Plasty sú pomerne mladý vynález. Na svetlo sveta prišli zhruba pred sedemdesiatimi rokmi. Odvtedy sa však veľmi rýchlo dostali na výslnie a dnes si bez nich nevieme predstaviť náš život. Okrem pozitív však majú aj svoje temné stránky. Jednou z nich je aj produkcia tzv. mikroplastov.

Čo sú mikroplasty?

Ide o drobné čiastočky plastov, ktoré majú veľkosť menšiu ako 5 mm. V takejto forme sú často používané do rôznych prípravkov, ale vznikajú aj degradáciou väčších plastových komponentov. 

Prvé mikroplasty boli objavené v 70 tych rokoch 20. storočia v oceáne. Pôvodne však boli považované za neškodné. Súčasný pohľad je však úplne odlišný. Mikroplasty majú na nás a (svet okolo nás) negatívny dopad. 

Ako vznikajú mikroplasty?

Mikroplasty sa do prostredia dostávajú rôznymi cestami. V prvom rade sú to všemožné technológie ako je pieskovanie (používajú napríklad mikročastice z plastu) a 3D tlačiarne. Tieto drobné čiastočky sa dostávajú do okolitého prostredia. 

Druhým podstatným zdrojom je samotné opotrebovanie plastov. Keďže sa používajú prakticky všade, neustále sa uvoľňujú plastové čiastočky. Napríklad z pneumatík, oblečenia, obalov od potravín a pod. 

Počas dažďov sú splavované do vodných tokov, ale aj do pôdy (a spodných vôd). 

Prečo sú mikroplasty nebezpečné?

Mikroplasty predstavujú problém. Pre životné prostredie, ale aj nás samotných. Vďaka svojej veľkosti sa totiž dostávajú v tele ďalej než by mali. Napríklad do krvi či materského mlieka. A keďže ide o cudzorodé látky, nemajú na ľudský organizmus práve pozitívny vplyv. Naopak. Môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy:

  • narúšať črevnú mikroflóru a zhoršovať trávenie
  • generovať zápalové reakcie v tele
  • navodzovať oxidačný stres
  • oslabovať imunitu
  • narúšať hormonálny systém

Ako sa vyhnúť mikroplastom vo vode?

Jednou z ciest, ako sa dostávajú mikroplasty do nášho tela, je pitná voda. Každá domácnosť má v podstate tri možnosti, ako si zabezpečiť pitný režim. Obecným vodovodom, balenou vodou a vodou zo studne. 

Obecný vodovod je najrozšírenejším zdrojom. Voda dodávaná týmto spôsobom by mala byť hygienicky nezávadná. Z hľadiska mikroplastov však nastáva problém. Vodárenské spoločnosti síce vodu upravujú, no dostať z vody mikroplasty je v tak masovom meradle prakticky nemožné. 

Balená voda na tom nie je o nič lepšie. Aj podzemné zdroje vody sú často kontaminované a samotný prevoz vody v plastových fľašiach tomu príliš nepomáha.

Voda zo studne je niečo medzi obecným vodovodom a balenou vodou. Aby bola zaručene nezávadná, treba studňu pravidelne dezinfikovať a mať patričný filtračný systém. Opäť sa však zabúda na problém s mikroplastami. Aké je teda riešenie?

Existuje však jedna cesta – filter na vodu s reverznou osmózou. Ide o špeciálny filter, ktorý dokáže odfiltrovať z vody všetky cudzorodé prvky od ťažkých kovov cez mikroplasty až po rezíduá postrekov a chlór. Zvyčajne sa montuje do technickej miestnosti alebo priamo v kuchyni. Z vybraného vodovodného kohútika potom tečie dokonale čistá pitná voda. 

Mikroplastom sa v bežnom živote tak ľahko nevyhneme. Avšak tam, kde sa dá, by sme sa o to mali pokúsiť. 




Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button