Aktuality

Ako ušetriť desiatky eur na PZP v roku 2024?

Chcete mať to najvýhodnejšie PZP auta, aby ste každý rok neplatili zbytočne desiatky eur naviac bez akejkoľvek pridanej hodnoty? V takom prípade by ste mali dbať na viacero detailov. Ktoré konkrétne veci si všímať a čo môžete spraviť preto, aby ste v roku 2024 mali vaše vozidlo poistené za najvýhodnejšiu možnú cenu?

Musíte PZP uzatvoriť vy?

Povinné zmluvné poistenie si nemusíte uzatvárať priamo vy. Môže ho uzatvoriť napríklad váš kamarát alebo rodinný príslušník. Prečo sa vôbec nad niečím takýmto zamýšľať? Dôvodom je nižšia cena, veľakrát aj o niekoľko desiatok eur.

Poisťovňa pri výpočte ceny za PZP berie do úvahy aj váš vek a škodovú históriu. Ak ste v minulosti spôsobili nejaké nehody, poistku budete mať drahšiu ako niekto, kto v živote s autom nespôsobil škodu. To isté platí aj o veku. 18-ročný záujemca bude mať poistku určite drahšiu ako 50-ročný skúsený vodič. Pokiaľ je to teda vo vašom prípade výhodné, požiadajte svojho blízkeho, aby PZP uzatvoril za vás.

Čím dlhšia lehota, tým lepšie

Vo všeobecnosti platí, že ak si poistku uzatvoríte na rok, získate lepšiu cenu, ako keby ste si ju uzatvorili len na 6 mesiacov alebo iné kratšie obdobie. Ak náhodou auto predáte skôr ako skončí platnosť poistky, poisťovňa vám vráti alikvotnú časť. Nemusíte sa tak obávať, že peniaze vyhodíte „von komínom“, keď si PZP uzatvoríte na dlhšie obdobie.

Využite vernostné zľavy a špeciálne akcie

Máte už uzatvorené poistenie nehnuteľnosti či domácnosti, prípadne inú poistku? Navštívte poisťovňu, od ktorej máte zakúpené už iné poistné produkty a spýtajte sa predajcu, či vám nemôže poskytnúť vernostnú zľavu, keď si uzatvoríte aj PZP. Mnohé poisťovne sa snažia udržať stálych zákazníkov, a preto im často ponúkajú výhodnejšie ponuky na mieru.

Na druhej strane, ak už máte uzatvorené PZP, ktoré sa vám zdá nevýhodné, pozrite sa, aké akcie ponúkajú iné poisťovne. Častokrát môžete využiť špeciálne zvýhodnené ponuky určené pre zákazníkov, ktorí si prenesú svoje existujúce PZP do danej poisťovne.

Porovnávajte si poistky racionálne

Keď si budete porovnávať viacero poistiek, nepozerajte sa výlučne len na cenu. Všímajte si pomer ceny a hodnoty. Čo všetko dostanete za svoje peniaze? Aké krytie poskytuje daný poistný balík? Drahšie poistky v sebe veľakrát zahŕňajú napríklad pripoistenie čelného skla, stretu so zverou alebo poškodenia vozidla poveternostnými vplyvmi. Ak si myslíte, že tieto pripoistenia sa vám zídu, porozmýšľajte, či sa vám neoplatí niektorý drahší balík.

V dnešnej dobe si poistky porovnáte jednoducho online. Praktická PZP kalkulačka vám prehľadne ukáže ceny poistiek v jednotlivých poisťovniach a budete si môcť na jednom mieste ľahko porovnať, čo dostanete za svoje peniaze. Ak chcete teda čo najviac ušetriť, odporúčame uzatvoriť si PZP cez internet.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button