AktualityKultúra

Pochovaním basy skončilo obdobie fašiangov

poradna

V nedeľu 11. februára 2024 sme sa v Zlatých Moravciach oficiálne rozlúčili s obdobím zábav – s fašiangami. V divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu sa symbolicky pochovala basa. 

Rozlúčka s fašiangami začala o 16.00 hodine. Vo viac ako hodinovom programe sa predstavili domáci umelci. Vystúpil Detský folklórny súbor Zlatňanka, folklórny súbor Kolovrátok a folklórny súbor Inovec. 

V závere programu prišlo na rad očakávané pochovávanie basy. Na jej poslednej ceste ju odprevadili členovia FS Kolovrátok. Pochovávanie malo smutno-vtipný charakter. Spev a prejav  folkloristov bol pri tejto rozlúčke napriek svojim trúchlivým tónom plný veselých vtipov. V tomto duchu šla milovaná basa „pod zem“, a tým sa u nás oficiálne skončili tohtoročné fašiangy. 

Ľudia, ktorí si prišli pozrieť toto vystúpenie, neodchádzali domov s prázdnym žalúdkom. Pochutnať si mohli na tradičných lekvárových šiškách, ktoré pripravili pracovníčky Mestského strediska kultúry a športu. 

Obdobie fašiangov trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Po ňom nasleduje 40-dňový pôst až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou, ktoré je spojené s bujarými zábavami, veselými sprievodmi a bláznivými maskami. 

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button