AktualityKultúra

Pripomenuli sme si výročie oslobodenia Zlatých Moraviec

poradna

Pred 79 rokmi boli Zlaté Morave oslobodené od fašistov vtedajšou Červenou armádou. Pri tejto príležitosti sa v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach uskutočnila pietna slávnosť.

 

Spomienková slávnosť sa konala vo štvrtok 28. marca 2024 o 15.00 hodine. Zúčastnili sa jej – poslanec NR SR Marián Kéry, poslanec NR SR Milan Garaj, poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Galaba, prednostka Okresného úradu v Zlatých Moravciach Zita Koprdová, primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár a ďalší pozvaní hostia.

V úvode stretnutia odznela hymna Slovenskej republiky. Po nej prišli na rad slávnostné príhovory. „Každá vojna je vo svojej podstate nezmyselná, pretože najviac bolesti a utrpenia prináša nevinným ľuďom. Dnes sme sa tu stretli, aby sme si uctili obetu všetkých statočných mužov a žien, ktorí darovali to najcennejšie – vlastný život, aby po šiestich rokoch neistoty a hrôz vojny priniesli do nášho mesta mier,“ povedal primátor Dušan Husár.

V druhej časti programu vystúpil spevácky súbor Zlatomoravčianka, jej členovia zanôtili viaceré známe slovenské piesne s partizánskou tematikou.

V závere programu sa prítomní ľudia presunuli k Soche partizána pri autobusovej stanici, kde položili na znak úcty kvetinové vence.

Podujatie zorganizovalo mesto Zlaté Moravce spoločne s Mestským strediskom kultúrny a športu Zlaté Moravce v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a s Miestnym klubom vojenských výsadkárov SR. Moderátorkou podujatia bola Tatiana Kováčová.

Oslobodenie

Okres Zlaté Moravce začali spojenci oslobodzovať 26. marca 1945. Išlo o 53. armádu II. ukrajinského frontu maršala Malinovského. Táto armáda pri oslobodzovaní kooperovala s 1. rumunskou armádou, ktorej velil generál Anatasije.

Mesto Zlaté Moravce bolo definitívne oslobodené dňa 28. marca 1945 o 11.00 hodine. Na pamiatku týchto udalostí bol pri moste cez Žitavu postavený pomník v tvare sviečky, ktorá mala pripomínať večné svetlo, aby ani nasledujúce generácie nezabudli na svojich osloboditeľov. Neskôr bol tento pomník nahradený sochou partizána.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button