AktualityKoncertyKultúraPozvánky

5. Hudobná jar v Zlatých Moravciach

poradna

Aj tento rok pokračujeme v obohacovaní kultúrneho života Zlatomoravčanov o tvorbu ďalšieho výnimočného slovenského súčasného skladateľa. Cielená voľba padla na dielo Ikona, ktorého autorom je Lukáš Borzík – jeden z najoceňovanejších a najvydávanejších slovenských skladateľov klasickej hudby.

Zhudobnil dvanásť čností Ikony Panny Márie Matky ticha, ktorú zhotovila rehoľná sestra najväčšieho benediktínskeho kláštora Mater Ecclesiae, nachádzajúceho sa na ostrove San Giulio pri jazere Orta (Taliansko). Koncert sa uskutoční 13. apríla 2024 o 19:30 vo farskom Kostole sv. Michala Archanjela v Zlatých Moravciach a je zároveň reflexiou na prebiehajúci rok kresťanskej kultúry vyhlásený pápežom Františkom.

Slovenský skladateľ Lukáš Borzík sa narodil 3. 8. 1979 v Poprade. Po ukončení Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne študoval na konzervatóriu v Žiline hru na gitare. Kompozícii sa venoval súkromne u Mgr. Pavla Kršku a neskôr študoval skladbu u prof. Vladimíra Bokesa na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Doktorandské štúdium absolvoval u prof. Jevgenija Iršaia. Od roku 2011 pôsobí ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

V roku 2006 získal 1. miesto v medzinárodnej skladateľskej súťaži Alexandra Moyzesa v kategórii pre komorný súbor za skladbu Ask the Mirror a zároveň cenu za najlepšiu skladbu slovenského autora. V roku 2010 rovnomennú skladbu nahral pre nemecké vydavateľstvo Spektral records rakúsky súbor Ensemble Reconsil Wien pod vedením dirigenta Rolanda Freisitzera. V roku 2011 Hudobný Fond vydal jeho profilové CD Cantico delle Creature, ktoré predstavuje výber z jeho vokálno-inštrumentálnej a inštrumentálnej komornej tvorby. V roku 2019 vydal Hudobný fond CD Slovo, ktoré je v poradí druhým profilovým CD Lukáša Borzíka. Na tomto albume sa skladateľov hudobný rukopis predstavuje v orchestrálnom prevedení, ktoré v skladbe Slovo reprezentuje medzinárodne uznávaný a oceňovaný husľový virtuóz Milan Paľa a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Ondreja Olosa. V roku 2019 získal za CD album Slovo v žánri klasická hudba prestížnu hudobnú cenu Radio_Head Awards 2019. Jeho skladby pravidelne znejú na koncertoch a festivaloch na Slovensku i v zahraničí. V roku 2020 vydavateľstvo Pavlikrekords vydalo jeho tretí profilový CD album s názvom Signum Magnum. V roku 2020 získal za CD album Signum Magnum v žánri klasická hudba už po druhýkrát prestížnu hudobnú cenu Radio_Head Awards 2022.V tom istom roku vyšli v Hudobnom fonde CD tituly New Slovak Music 2012, na ktorom je jeho skladba Clarissima v podaní Slovenskej filharmónie, pod taktovkou poľského dirigenta Szymona Bywalca a CD titul Slovak Orchestral Works, na ktorom je uvedená skladba Waiting for Górecki v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Mirka Krajčiho. V roku 2021 vydalo hudobné vydavateľstvo Real Music House jeho štvrtý profilový CD Svetlo Slova, na ktorom v podaní Estónskeho filharmonického komorného zboru, Ensemble Ricercata, sólistov Milana Paľu a Evy Šuškovej a Syfmonického orchestra slovenského rozhlasu znejú jeho zborové a vokálno-inštrumentálne diela a rozsiahla koncertantná symfónia. Borzíkové diela pravidelne uvádzajú domáci i zahraniční renomovaní interpreti.

Inšpiráciu čerpá z teológie, filozofie, poézie, fyziky, astronómie, biológie, architektúry či výtvarného umenia. Asociácie generujúce určité analógie a prienik medzi týmito vednými a umeleckými odbormi nachádzajú odraz aj v jeho hudobnom myslení.

link na CD albumy: https://open.spotify.com/artist/2bBuJUvkgS3TOtx61gd4I3?si=MQdXAkK1SkaXJQfaYsmIag&dl_branch=1


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button