Aktuality

Europoslankyňa zavítala do Moraviec

poradna

Medzi trinástimi europoslancami za SR je aj Katarína Neveďalová za SMER – SD. Najmladšia slovenská europoslankyňa má len 27 rokov. Dňa 11. februára navštívila naše mesto. Sprevádzali ju asistentka Lenka Martišová a Mgr. Marián Kéry, okresný predseda za SMER – SD a poslanec NSK. V dopoludňajších hodinách sa stretla so žiakmi stredných škôl, okolo obeda navštívila na MsÚ novozvoleného primátora.

Najmladšia slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová zo Smeru-SD pochádza z Čeľadíc. V politike sa angažovala už 4,5 roka pred voľbami do EP. Do rodnej dediny, kde donedávna bývala s rodičmi a dvomi mladšími súrodencami, sa vraj dostane raz v mesiaci, tak je zaneprázdnená. V súčasnosti žije v Bratislave. O svojom súkromí a o štúdiu na vysokej škole nechce hovoriť. Počas pôsobenia v europarlamente sa venuje právam žien, rodovej rovnosti, ľudským právam a otázkam, ktoré sa týkajú mladých Európanov a životného prostredia. Neveďalová do volieb pracovala v mládežníckych štruktúrach Smeru – SD. „Pracovala som na medzinárodnom oddelení, pokračujem v tom čo som robila,“ hovorí europoslankyňa. Ovláda perfektne angličtinu a hovorí aj po nemecky. „Učím sa ešte francúzsky a rusky. Podporujem povinný cudzí jazyk na školách, pretože jazykové vzdelanie je veľmi dôležité. Ak sa chcete niekde presadiť, bez cudzieho jazyka sa nezaobídete. Teda povinný cudzí jazyk áno, ale nie takto, pretože pre niektoré školy orientované napríklad na nemčinu, alebo španielčinu, to bude problém,“ vyjadrila sa k zavedeniu povinného anglického jazyka na ZŠ.

Po prvýkrát v histórii súťaže MEP Awards získala prestížne ocenenie slovenská poslankyňa európskeho parlamentu. Bola to Katarína Neveďalová, ocenili ju v kategórii Kultúra a vzdelávanie.

Ocenenia poslancom Európskeho parlamentu – MEP Awards sa udeľujú od roku 2008. V roku 2010 to bolo v 12 kategóriách. Nominácie pre každú kategóriu predkladajú rôzne profesionálne asociácie, ktoré sa pohybujú v danej oblasti na základe toho, ako ktorý poslanec pracuje v oblasti ich záujmu. Neveďalovú nominoval Výbor Európskeho parlamentu pre kultúru a vzdelávanie a Európske mládežnícke fórum – organizácia, ktorá združuje viac ako 90 mládežníckych a mimovládnych organizácií z celej Európy – spolu zastrešuje desiatky miliónov mladých ľudí, ktorí sa spájajú, aby presadzovali svoje záujmy a práva.

EP 20. októbra 2010 hlasoval o predĺžení materskej a otcovskej dovolenky v Európe. Katarína Neveďalová bola za jednotnú 20-týždňovú materskú a dvojtýždňovú otcovskú dovolenku vo výške celého platu. „Je dôležité, aby sa zrovnoprávnili ženy a muži. Rodičovská dovolenka je jedna z dôležitých tém, ale súčasne je veľmi dôležité, aby členské štáty vytvárali lepšie podmienky pre výchovu detí a možnosti pre rodičov vrátiť sa späť do zamestnania.

„Politika je veľmi zaujímavá činnosť. Je dôležité, aby mladí ľudia pracovali aj v politickej oblasti, aby tu bolo rovnocenné zastúpenie všetkých vekových kategórií. Keď mám možnosť meniť veci, tak chcem do nich vniesť pohľad mladého človeka,“ dodáva. V závere priateľského stretnutia sa zapísala do pamätnej knihy mesta.

[nggallery id=7]

[hr]

A. Mondočková

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button