Kultúra

Fašiangy s folklórnym súborom Inovec

poradna

Veselosť, zábava a hodovanie sú neodmysliteľnou súčasťou fašiangov. V minulosti boli pre ne typické práve zabíjačkové špeciality, šišky, syry, zemiakové a iné fašiangové pochúťky. Na šiškách si mohli pochutnať návštevníci podujatia už pri vstupe. Folklórny súbor INOVEC pôsobí pri Mestskom kultúrnom stredisku v Zlatých Moravciach, založený bol v roku 1983. Poslaním súboru je uchovávať a rozvíjať ľudové tradície. INOVEC vystupuje na folklórnych festivaloch a rôznych kultúrno-spoločenských akciách. Slovenskú ľudovú kultúru úspešne reprezentuje aj v zahraničí. Folklórny súbor INOVEC je dôstojným nositeľom tradícií našich predkov.

Fašiangy s folklórnym súborom Inovec 6. marca v MsKS mali obyvateľom pripomenúť starodávne tradície, plné veselosti a žartov, a to sa tanečníkom aj podarilo. Nasvedčovalo tomu podupkávanie nohou do taktu, pospevovanie a potlesk publika i dobrá nálada, s ktorou odchádzalo domov. Pozvanie prijali aj primátor mesta, predseda NSK, krajskí a mestskí poslanci a okresný šéf SMERU. Program moderoval Bc. Peter Kereš.

Názov fašiang pochádza z nemeckého slova faschang alebo vast-schanc čo vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Toto slovo symbolizovalo, že po ňom nastane 40-dňový pôst. Fašiangy boli obdobím veselosti a zábav, obdobím dobrého jedla a pitia. Bohatý sortiment jedál a štedrosť mal pozitívne zabezpečiť nastávajúci hospodársky rok. Organizátorom fašiangového podujatia bolo Mestské kultúrne stredisko.

[hr]

A. Mondočková

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button