Aktuality

Čo so Župným domom?

poradna

Jednou z vecí, ktoré momentálne trápia všetkých Zlatomoravčanov, sú vypustené dezinformácie o predaji Župného domu. Koho by napadlo predávať dnes už chátrajúcu pýchu Zlatých Moraviec?! V tomto prípade obavy nie sú na správnom mieste. Máloktoré mesto sa môže pochváliť jedným z najväčších župných domov na Slovensku. Župný dom je najvýznamnejšou dominantou jadra mesta. Ako jeden komplexný celok vznikol po prestavbe viacerých renesančných domov. V súpise pamiatok sa spomína ako jednoposchodová, renesančná stavba zo začiatku 17. storočia. História tohto skvostu siaha až do obdobia roku 1573, ktorý sa spájal s vypálením a drancovaním mesta tureckými hordami. Za zaujímavosť sa pokladá fakt, že budova Župného domu prešla do majetku župy v roku 1735, keď ju predal ako svoj dom Juraj Paluška za 6000 zlatých. K roku 1879 bola datovaná prestavba budovy v barokovom slohu. Po zániku župy sa tieto priestory využívali ako väznica či kasárne. V dnešnej dobe je stavba, ktorá je vzácnou historickou pamiatkou, znehodnotená nielen technickými prestavbami prispôsobenými na strojovú výrobu bývalého podniku Kovoplast, ale i veľkým zubom času.

Už dlhšie sú vyvíjané aktivity, ktoré vyvracajú teóriu jeho predaja. S pomocou zamestnancov Technických služieb, bolo celé nádvorie, všetky vonkajšie priestory okolia domu vyčistené a upratané. Na základe zistených akútnych a alarmujúcich skutočností, ktoré sa pri prehliadke tejto dominantnej stavby zistili, sa prikročilo k okamžitému zásahu a úpravám z hľadiska bezpečnosti ešte skôr, než sa začne s celkovou rekonštrukciou. Konkrétne ide o časť strechy nad severnou časťou domu, ktorá sa prepadá a ohrozuje tak celkovú statiku. A o nebezpečnú výťahovú šachtu, ktorú bolo nutné nanovo zamrežovať.

Už teraz sa pripravuje dokumentácia, sú kontaktované jednotlivé organizácie, ktoré majú predložiť návrhy kalkulácii, vybavuje sa príspevok z eurofondov, konkrétne projekt „Regionálny operačný program“ – posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov a infraštruktúra cestovného ruchu. Bol schválený mestský programový rozpočet, ktorý v sebe zahŕňa výdavky na revitalizáciu ŽD, súvisiace so spolufinancovaním projektu vlastným vkladom 5 %.

Dvom nájomcom, ktorí momentálne uživajú priestory plechových budov určených na likvidáciu, boli vypovedané zmluvy. Je schválené búracie povolenie na odstránenie týchto objektov.

Na Župnom dome sa pracuje. Župný dom sa rekonštruuje. Župný dom sa nepredáva!

[nggallery id=36]

[hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button