Kultúra

Prvý apríl – Svetový deň vtáctva

poradna

Prvého apríla 2011, MsKS Zlaté Moravce v spolupráci s Ponitrianskym múzeom a SOS / Birdlife Slovensko, umožnilo zlatomoravčanom stretnutie s profesionálnym ochrancom prírody CHKO a zároveň najlepším fotografom vtákov na Slovensku, Stanislavom Harvančíkom.

Ten, kto sa s ním v piatok stretol, neľutoval. Oduševnene sa delil o svoje vedomosti, zážitky a osobné skúsenosti, ku ktorým prišiel viacročným pozorovaním, fotografovaním a štúdiom viacerých druhov sov. Pán Harvančík, spolu s Andrejom Bukovským, ktorý bol nápomocný v technických veciach, nechal každého predstavivosť pracovať len sčasti, pretože všetko o čom rozprával, ste mali možnosť nielen vidieť na veľkom plátne, ale aj počuť tak, že divadelnou sálou sa rozliehali zvuky charakteristické pre druh sovy, o ktorej práve bola reč.

Celý priebeh prednášky a následne diskusiu koordinoval Ľudovít Chládek, ktorý taktiež na niektoré otázky prítomných reagoval.

Odkaz Harvančíka pre všetkých znie: Ak na zemi nájdete malú sovu, nikdy sa o ňu nebojte a neberte ju so sebou domov. Nieje opustená, len „odbehnutá“ z hniezda. Pomôžete jej, ak ju vyložíte na mieste, kde ste ju našli, na najbližší strom. Ona si už nájde spôsob ako sa dostať domov.

Zo stretnutia všetci odchádzali obohatení o veľa nových a zaujímavých poznatkov, a poniektorí aj s knihou ( Sovy Slovenska vo fotografii ) s osobným venovaním a podpisom pána Harvančíka.

Pre tých, ktorí prišli o možnosť spomínanú knihu si zakúpiť počas besedy a máte o ňu záujem, navštívte naše múzeum a kniha, ktorej súčasťou je i CD s nahratými zvukmi sov v prírode, môže byť vaša (17 eur).

K príležitosti svetového dňa vtáctva, deti zo Základnej umeleckej školy, všetkých materských a základných škôl v Zlatých Moravciach nakreslili nádherné obrázky, ktoré môžete vidieť vo vstupnej hale MsKS.

V múzeu, každý pracovný deň od 8°°h do 16°°hod, je v týchto dňoch po celý apríl sprístupnená výstava vtákov, ktorou vás prevedie a podá vyčerpávajúce informácie sprievodkyňa múzea Kornélia Nemešová.

Je tu možnosť vzhliadnuť aj krásavca Rybárika riečneho. Podľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti sa tento vtáčik, jeden z našich najpestrejších operencov, stal Vtákom roka 2011.

Rybárik riečny ( Alcedo Atthis ) sa vyskytuje najmä v okolí vodných tokov a znečistenie, zasypávanie brehov, tuhá zima len prispievajú ku klesajúcemu počtu týchto jedincov. Na našom území sa odhaduje ich počet na 700 – 1300 párov.

[nggallery id=33]

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button