i-POST

Sťahovanie útulku

poradna

Práve som si vypočula záznam zo zasadania mestského zastupitelstva dňa 12.5.2011, kde sa búrlivo rozoberalo sťahovanie útulku na nové miesto. K názorom a pripomienkam, ktoré padli, by som chcela povedať niekolko vecí.

 

1. HLUK – nejedná sa o počet 100psov, takýto počet bol v útulku v časoch, keď bol zriadený, resp. aj niekolko rokov potom, pretože poodchytávať všetky túlavé psy z mesta a okolia, ktoré pod mesto spadá, bola naozaj dlhodobá záležitosť a napriek aktuálnemu stavu, ked nemôžem stále tvrdiť, že by boli ulice od túlavých psov, ktorých si mnoho krát sami obyvatelia namnožili prázdne, ale stav , aký je vďaka útulku po rokoch, je neporovnatelný a teraz už sa v ňom zdržuje podstatne menšie množstvo psov (čo je aj preto, že útulok je známy po celom Slovensku, v ČR,Rakúsku, Nemecku, či dokonca v Holandsku – áno, moravecký útulok…. ) a adopcie sa tým pádom rozširujú ďaleko za hranice mesta. Sťahovaním sa plánujú zlepšiť podmienky, nie zvyšovať kapacita. Psy štekajú občas, nie permanentne celý deň, štekajú keď sa vypúšťajú a behajú, čo je v poobedňajších hodinách a pri každom vypustení po skupinách štekajú možno 5 minút. Počas noci sa voliery zakrývajú a psy takisto ako ludia, niekedy musia aj spať, takže neštekajú.

 

2.choroby a úrazy – myslím, že toto je neopodstatnená pripomienka, my, čo sme so psami denno denne v kontakte, ako aj s chorými, sme zdraví 😀 neviem, prečo by sa človek, ktorý dodržiava hygienu a s danými psami bude v kontakte jedine tak vzdušnou čiarou mal obávať nejakých chorôb. Po Prvomájovej ulici sa ja sama bojím chodiť, čo sa týka úrazov. Ale jednoznačne v tomto nezohrávajú úlohu žiadne psy, to všetci vieme….

 

3. HLODAVCE – psy sú spoločenské zvieratá, ale nie natolko, že by nažívali bez problémov s hlodavcami. Jediný dôvov, prečo sa hlodavce vyskytujú na terajšom mieste,kde stojí útulok,aj keď už vo velmi riedkom počte, je taký, že nie je priestor a vybavenie na skladovanie potravy, kam by sa hlodavce nedostali, ani 100% možnosť riešenia odpadu, čo by na novom mieste bolo riešené neporovnatelne lepšie. Skôr sa obávam, aby sa k nám nesťahovali hlodavce z už spomínanej ulice….

 

4.Otázka, či musí mesto mať psí útulok je už zodpovedaná v bode 1. a nie je hodná ďalšieho komentára.

 

5. Prečo sa útulok musí premiestňovať si môže každý návštevník prísť pozrieť osobne.

 

6. Priestor mimo mesta – Kalvária – bývala skládka odpadu, ktorá je tak navrhovaná na výstavbu útulku… Po prvé – mimo mesta – pri psoch musí permanentne niekto byť, mimo mesta to neprichádza do úvahy, o zvieratá sa starajú denno denne študenti, kto by sa o ne staral potom, kto by sa stále premiestňoval mimo mesta AKO ?

K ďalšiemu bodu – bývalá skládka na vybudovanie útulku sa naozaj vyjadriť ani nemienim, myslím, že každý rozumný človek si utvorí svoj názor, prečo sa nemajú sťahovať spoločenské zvieratá na bývalú skládku odpadu. Šírenie chorôb v pôde, kde sa virózy vedia držať aj 2 roky PO dezinfekcii a podobné veci si každý dokáže vyhladať na www.google.com

 

Nedalo mi nereagovať, ako administrátorka  webovej stránky útulku a ako predsedníčka OZ Dogs Care, ktoré má aj vo svojich stanovách zahrnutú povinnosť prispievať k ochrane zvierat, napomáhať pri zabezpečovaní poskytovania starostlivosti o ich život a zdravie a mnoho iného. Takisto aj napomáhať v prevádzke domovu pre opustené zvieratá.

[hr]

Diana

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button