Aktualityi-POST

Prvá jesenná túra

poradna

Pohronský Inovec v sebe skrýva mnoho prírodných krás, malebných lesov a zaujímavých turistických chodníkov. Z nich už tradične, podobne ako v každom pohorí, k tým najkrajším patrí výstup na dominantný vrch pohoria.

Klub slovenských turistov Mestská organizácia Zlaté Moravce usporiadal v sobotu 12. septembra 2015 výstup na Veľký Inovec z Machuliniec po modrej značke, ktorá začína v Topoľčiankach a patrí k jednej z obľúbených cyklotrás horného Požitavia. Turistický chodník patrí k náročnejším trasám Inoveckým pohorím a na jeho vrchol vedie cez Obycké lúky pod Hrádkom, Stoky, Malý Inovec a sedlom Veľkého Inovca. Na Obyckých lúkach sa k nám pridali ďalší zlatomoraveckí turisti, ktorí vychádzali zo Žitavian. Veľký Inovec (901 m), ktorý patrí do Slovenského stredohoria, sa nachádza v južnej časti Pohronského Inovca. Jeho vrchol bol v roku 1992 vyhlásený za prírodnú pamiatku. Stretli sme turistov z Galanty, Šale a Nitry a pridali sa k nám ďalší členovia z nášho klubu prichádzajúci z Drozdova na Veľkej Lehote. Vrchol Veľkého Inovca patrí k rušným vyhliadkovým miestam, ktorý nás vítal  zamračeným počasím bez krásnych výhľadov do okolitej prírody. Tie bývajú najkrajšie smerom na juh. Prírodnou zaujímavosťou vrcholového horského masívu Inovca sú vysoké skalné bralá, ktoré vznikli rozpadom sopečných andezitových prúdov. Andezity, odolné voči zvetrávaniu, nápadne vystupujú v okolitom teréne a na mnohých miestach pohoria vytvárajú bizarné skalné útvary. K atraktivite Inovca patrí aj andezitová puklina nachádzajúca sa pod vyhliadkou hory, nazývaná Medvedia jaskyňa.

Pod vrcholom hory sa nachádza chata na Veľkom Inovci postavená už v roku 1947. Milovníkom hôr zo širokého okolia poskytuje pohostenie a ubytovanie vhodné aj pre väčšie skupiny ľudí. Na Klubovej chate Veľkého Inovca nás privítal chatár, predseda Turistického oddielu mládeže Čerti Jedľové Kostoľany Rudolf Bošiak, ktorý pre nás pripravil dobrú fazuľovú polievku. Prvá jesenná túra Inoveckým pohorím priniesla účastníkom turistického podujatia množstvo pekných zážitkov a príjemne strávený deň v lone Inoveckej prírody.

Anton Kaiser


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button