Aktuality

Je v psom útulku na Robotníckej ulici kanalizácia?

poradna

Na základe zaslania žiadosti vedenia Mesta Zlaté Moravce,mestskému podniku Záhradnícke služby zo dňa 23. mája 2011, o predloženie potrebných dokumentov na prevádzkovanie psieho útulku, riaditeľ podniku Marian Tomajko spísal správu aj o likvidácii psích exkrementov a nasledovnom čistení psích voliér.

 

Žumpa a kanalizácia podľa Tomajka existuje

„Každý deň pracovníci zberajú psie exkrementy, ktoré sa zmiešajú so zemou, prípadne pieskom a vyvážajú sa na skládku komunálneho odpadu. Cez prevádzku záhradníckych služieb prechádza kanalizácia. Odpad – voda použitá na čistenie voliér, nádob a misiek sa odvádza do žumpy, ktorá sa nachádza na dvore. Ak dôjde k úhynu zvierat, zasielajú sa na vykonanie rozboru Štátnemu veterinárnemu ústavu, aby určili úhyn zvieraťa, prípadne sú spopolnené.“

 

Psie výkaly podľa zistenia končia v pôde

Dňa 26. mája 2011 na základe poverenia primátora Ing. Petra Lednára, CSc bola vykonaná obhliadka priestorov psieho útulku na Robotníckej ulici, pri ktorej sa zistilo, že psie exkrementy sú vynášané na hnojisko a koterce sa vymývajú vodou, ktorá samovoľne steká do podložia štrku. Uvedený priestor nie je odkanalizovaný, ani napojený na žumpu.

 

Preto sa znovu primátor obrátil so žiadosťou na riaditeľa Záhradníckych služieb o ďalšie vyjadrenie, na základe ktorého Marian Tomajko informoval Mesto v znení:

Nie je žumpa, ale septik

„Cez Záhradnícke služby prechádza kanalizácia, v objekte sa nachádza nádrž septik, ktorý zberá odpadovú vodu, taktiež cez objekt prechádza ďalšia kanalizačná prípojka, ktorá zberá odpadovú vodu aj z tenisových kurtov /predtým pomocné ihrisko športových zariadení/. Septik nie je potrebné každoročne čistiť, len podľa potreby v prípade upchatia.“

 

Dve protichodné vyjadrenia jedného človeka z rozdielom pár dní, ktoré však vôbec nezodpovedajú realite. Keby aj pravdou bolo, že sa priestory udržujú s pomocou septiku, podľa vyjadrenia Krajského úradu verejného zdravotníctva, nie je riešenie septikom z hygienických dôvodov vôbec prípustné.

Septik je nádrž s prítokom a odtokom. Pretože nerieši dvojstupňové čistenie, jeho výstavba nie je v legislatíve povolená. Sú to prietočné nádrže rozdelené na dve, alebo tri komory, kde prebieha rozklad zachytených pevných plávajúcich látok bez prísunu kyslíka, čo hlavne v letných mesiacoch môže byť príčinou zápachu. Účinnosť čistenia odpadových vôd v septikoch je okolo 30%, čo je veľmi nízka hodnota a preto sa septiky prakticky neinštalujú. V dnešnej dobe orgán štátnej správy nevydá povolenie na takú stavbu a staré stavby sa už nemôžu používať na takéto účely.

 

Ako je možné, že Hygiena doteraz nezasiahla???

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button