AktualityKultúra

Prvé dni osláv sv. Cyrila a Metoda

obed
poradna

Ubehli dva úspešné pamätné dni plné zaujímavých nových poznatkov z jednej najvýznamnejších častí dejín slovenského národa.

Od 21. júna 2011 sa v Zlatých Moravciach konajú Zlatomoravecké dni svätého Cyrila a Metoda.

Okrem výstavy usporiadanej v MsKS k 1150. výročiu príchodu Byzantskej misie sv. Cyrila a Metoda, sa správca farnosti Marián Javor, organizátor predseda okresného centra KDH Miroslav Kráľ, primátor Ing. Peter Lednár, CSc, spoločne postarali o bohatý kultúrny program.

V utorok o 17°°hod. sa konala Byzantsko – slovanská liturgia vo farskom kostole svätého Michaela Archaniela, ktorú celebroval grékokatolicky nitriansky slúžiteľ a kazateľ o. Martin Pavúk.

Skvelý zážitok v chráme Božom a honosnú atmosféru dotvárali tri spevácke zbory – Grékokatolícky katedrálny „Zbor sv. Jána Krstiteľa“ z Prešova, pod vedením Valérie Hricovej, „Zbor Cantus“, ktorému dirigovala Soňa Meňhertová a zbor Zuzany Molnárovej „Carmina Vocum“.

V stredu po piatej hodine ste sa mali možnosť viac dozvedieť od predsedu m.o. Matice Slovenskej Jozefa Šveca a Petra Horného z Čiernych Kľačian o PYXIDE, ktorá je jedným zo vzácnych vystavených exponátov.

O zábavu sa v krásny slnečný podvečer v parku Janka Kráľa postarali folklórne súbory „Zlatňanka“ Stanislava a Moniky Hruškových a „Slažianka“ Dagmary Bocianovej.

Do ukončenia tohto veľkolepého projektu zostávajú necelé tri dni, preto ste usporiadateľmi srdečne na ňu všetci pozývaní. Výnimočné zážitky, ku ktorým sa nedá na podobných podujatiach prísť, pretože ako vraví Miroslav Kráľ: „Pokúsili sme sa priniesť do Zlatých Moraviec niečo, čo tu ešte nebolo. Tak dúfam, že sa to aj podarilo.“

O tom svedčí vysoká návštevnosť výstavy a hojná účasť občanov na večerných akciách.

Pre deti je vyhlásená výtvarná súťaž o hodnotné ceny, ktorá bude vyhodnotená v posledný deň. Do soboty je teda potrebné, kto sa chce zúčastniť, priniesť do MsKS v Zlatých Moravciach svoje práce, ktoré zachytávajú život svetcov Cyrila a Metoda.

[nggallery id=91]

[hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button