Aktuality

Červený priechod pre chodcov

obed
poradna

 

 

V priebehu tohto týždňa sa dokončí s pomocou Mestského podniku Technické služby, maľovanie bielych vodorovných značení priechodov pre chodcov na cestných komunikáciách, ktoré spadajú pod správu Mesta Zlaté Moravce.

Zatiaľ sa obnovili už existujúce priechody, no následne na to, po schválení OR PZ ODI kpt. Ing. Andrejom Sitkeyom, sa bude pokračovať s ďalšími, ešte doteraz nevyznačenými, ktoré sú pre mesto Zlaté Moravce z hľadiska bezpečnosti našich občanov veľmi žiadúce a potrebné.

Zmapovanie a konkrétne návrhy kde a aké dopravné značenie umiestniť, sa stará Emil Hudák, referent dopravy oddelenia výstavby MsÚ.

Keďže Zákon o pozemných komunikáciách č.135/ 1961 Z. z. v § 3 odst. 7 hovorí, že mestá a obce nie sú kompetentné rozhodovať o dopravnom značení, na konečné schválenie návrhov pána Hudáka dopravným inšpektoriátom, musíme čakať.

Dňa 19. augusta 2011 sa na skúšku vyznačil priechod pre chodcov cez vozovku v retroreflexnom červenobielom farebnom prevedení. Podľa čl. 10 – Priečne čiary, Z.z. č. 9/ 2009, červená farebná úprava musí presahovať biele pruhy po stranách v smere jazdy vozidiel o 50 cm.

Takto by sa malo po odsúhlasení vymaľovať ešte zopár rizikových priechodov, najmä pri školách, na ktorých sa vyžaduje zvýšená pozornosť pri riadení motorových vozidiel.

Ku dnešnému dňu sa eviduje 24 chýbajúcich zvislých dopravných označení priechodov pre chodcov cez vozovku, ktoré musia byť čím skôr doplnené. Podľa zákona je to jedna z troch požiadaviek, ktorá musí byť splnená pri zriadení priechodu. Druhou požiadavkou je jeho dostatočné osvetlenie a treťou jeho vodorovné označenie.

Momentálne sa dalo firme „Združenie Lemus“vyrobiť 74 kusov rôznych iných chýbajúcich značiek, dnes už dopravným inšpektoriátom schválených, aby sa čím skôr dali do poriadku naše zanedbané mestské cestné komunikácie aspoň sčasti.

Postupne sa tak mesto Zlaté Moravce aj v tejto sfére stáva bezpečnejším.

-lr-

[nggallery id=127]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button