AktualityDivadlo

Hľadajú sa talenty

poradna

Zlatomoravecký ochotnícky kolektív

Niektorí ľudia majú to šťastie, že ako bonus do vienka dostali talent bezprostrednej komunikácie a bez akéhokoľvek zaváhania vedia aj v tých najrozmanitejších situáciách improvizovať. Tieto prednosti sú veľmi dôležité a výborne zúročené a predovšetkým zlučiteľné s oblasťou herectva.

No možností vyskúšať si to praxi a ocitnúť sa na „divadelných doskách“ v roli nejakej postavy z divadelnej hry nie je až tak veľa. Ale aj v tomto prípade nie je nič stratené a ukazuje sa tu lúč svetla s možnosťou, ktorá je otvorená širokej verejnosti no hlavne tým, ktorí sú presvedčení, že majú hereckého ducha.

Táto možnosť prichádza vďaka ochotníckej scéne v MsKS Zlaté Moravce, ktorá hľadá herecké talenty pre nové divadelné projekty experimentálneho Divadelného štúdia. Jedinou podmienkou je vek a každý záujemca by mal byť starší ako 15 rokov.

V dnešnej dobe figurujú pod názvom Zlatomoravecký ochotnícky kolektív, ale začínali ako Stála ochotnícka scéna, ktorá nadviazala na storočnicu ochotníckeho divadla v Zlatých Moravciach ešte stále v Centre voľného času. Začínali hrať najmä pre detského diváka rôznymi detskými hrami pre školy, škôlky, školské zariadenia a svoju kariéru odštartovali hrou Traja snehuliaci. Postupom času sa do skvelého kolektívu dostali aj „dospeláci“ a s nimi prišlo aj hranie klasického dedinského divadla.

V roku 1996 sa odohrala v Kultúrnom dome hra Mastný hrniec, ktorá prilákala ľudí priam v neuveriteľnom počte, toto číslo sa vyšplhalo do výšky 500 divákov, pričom obsadené boli aj samotné uličky vedľa sedadiel. Od tohto obdobia dochádzalo inscenovaniu klasických hier.

Prelomovým bol rok 2008 v ktorom herci ako aj dramaturg prijali výzvu na zvládnutie ťažších divadelných kúskov ako je hra „Láskanie“ od Radošincov. V tomto období Zlatomoravecký ochotnícky kolektív opustili Štefan Martinovič, ktorý je v súčasnej dobe profesionálnym hercom v Bratislave ako aj Juraj Augustín v súčasnosti študent réžie v Brne.

Čo naozaj svedčí o tom, že sa na našej pôde vďaka ochotníkom formujú a vychovávajú veľké talenty, v ktorých návrat dúfa aj Bc. Peter Kereš dramaturg, umelecký vedúci, režisér a herec telom aj dušou v jednej osobe.

V dnešnej dobe hrajú, len alternatívne záležitosti, ktoré sú prijímané od divákov s úspechom čo potvrdil aj muzikál „Zhŕňajova nevesta“, odohraný v roku 2010, kde sa naživo nielen hralo ale aj spievalo, muzikál zožal veľký, celoslovenský úspech.

Za experiment sa pokladá hra Havran z kameňa, ktorá spadá pod čierne divadlo a to z dôvodu, že sa odohráva v tme, pričom herci sú oblečený celý v čiernom a na scéne hrajú len v kuželi svetla, kde sú viditeľné len obnažené tváre a ruky. Scéna je však obohatená o rôzne pomôcky ako sú konáre, vetvičky, loptičky. Zvuky sprevádzajúce túto hru boli vytvárane naživo a svojpomocne vďaka bicím, tamburínam či klincom v pohári.

V tejto sezóne si ochotnícky kolektív dovolí skĺzať do experimentálneho divadla čomu predchádza odosobnenie od „klasiky“.

Za zaujímavé sa pokladá aj fakt že Zlatomoravecký ochotnícky kolektív premiéruje a derniéruje len na domovských doskách, no okrem toho hrajú po celom Slovensku, kde sa radia medzi uznávaných. Minulý rok odohrali po celom Slovensku zhruba 39 predstavení.

V súvislosti so Zlatomoraveckými ochotníkmi sa dňa 9.9.2011 konal úvodný konkurz nových členov do súboru, prekvapením bol záujem o čom presvedčil počet záujemcov, ktorých bolo 14 z toho boli 3 chlapci, jednalo sa hlavne o stredoškolákov. Spočiatku sa noví členovia budú venovať divadelnej teórii a praxi zahŕňajúcej pohyb na javisku a rétoriku. Po dvoch, troch stretnutiach dôjde k rozdeleniu úloh a začne sa kompletne pracovať na príprave hier.

V súčasnosti má ochotnícky kolektív 30 členov, z ktorých chce režisér vyprofilovať postavičky pre hru Jožko Púčik a jeho kariéra.

Na svoje si príde aj detský divák pretože sa v hereckom hrnci varí už niečo špeciálne práve pre túto skupinu divákov.

Určite všetci herci zažili nejednu úsmevnú situáciu, veď podľa Petra Kereša všetko je o zábave, smiechu, radosti a rozhovor uzatvára slovami „všetko čo sa v divadle upečie, aj sa v ňom zje“ a to platí aj o „trapasoch“.

Všetci Zlatomoraveckému ochotníckemu kolektívu želáme, iba samé úspechy, obrovskú dávku energie, elánu a chuť prezentovať svoju prácu širokej verejnosti s čo najväčšou vervou

Informácie pre záujemcov o herectvo v Zlatomoraveckom ochotníckom kolektíve:

Kontakt:

t.č. 037/6423277

mail: peter.keres@atlas.sk, alebo osobne v MsKS

[nggallery id=148]

foto: P. Čepček

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button