AktualitySamospráva

PRACUJME A „NEPOLITIZUJME“

poradna

Pán primátor, veľa sa teraz hovorí o novom riaditeľovi nemocnice Michalovi Grujbárovi. Viete nám ozrejmiť, kto Vám ho odporučil?

Áno teraz to už môžem povedať – odporučil mi ho ako krízového manažéra môj priateľ, honorárny konzul Juhoafrickej republiky Dr. Milan Lopašovský, jeden zo špičkových odborníkov v oblasti zdravotníctva.

 

Prečo ste túto informáciu nezverejnili hneď po nástupe pána Grujbára do funkcie?

Bola to taká gentlemanská dohoda medzi mnou a pánom konzulom, pretože sa okrem iného usilujem aj o pritiahnutie zahraničných investorov do Zlatých Moraviec. Nechcel som preto vopred zverejňovať tieto kontakty a cez ne aj naše snahy o zvýšenie zamestnanosti v regióne.

 

Môžete byť ohľadne investícií konkrétnejší?

Bohužiaľ, zatiaľ nie, určite chápete, aké sú dnes informácie obchodného charakteru citlivé. Nechceme, aby naša snaha vyšla nazmar, napríklad aj tým, že by z nej profitovalo iné mesto.

 

Naznačujete, že v samospráve ide v tejto oblasti o viac či menej štandardný konkurenčný boj?

Samozrejme, a je mojou povinnosťou, tak ako som sľúbil, spraviť všetko pre to, aby sa Zlaté Moravce po rokoch stagnácie pohli dopredu.

 

Veľa sa diskutuje o vzdelaní pána Grujbára, je absolventom gymnázia a dištančne študuje ľudské zdroje – nebol by na post riaditeľa nemocnice lepší lekár?

Viete, ja si myslím, že hoci nemá vysokoškolské vzdelanie, je to človek, ktorý pri svojich 33-och rokoch už takmer polovicu svojho života strávil v praxi. Ak je pre vás jediným kritériom vzdelanie, určite nie je správnym človekom. Ja osobne však posudzujem ľudí podľa práce a toho, čo dokázali, sám viem o ľuďoch, ktorí sú mimoriadne úspešní aj bez vysokoškolského vzdelania.

Čo sa týka lekárov – ich poslanie liečiť je natoľko zodpovedná práca, že by sme ich mali odbremeniť od všetkej administratívy, aby sa mohli venovať tomu najvzácnejšiemu – záchrane ľudských životov a zdravia.

A napokon – máte pocit, že zdravotníctvo je dnes o zdraví? Lebo aj z toho, čo sa udialo v súvislosti s nemocnicou v Zlatých Moravciach s rušením lôžok som presvedčený, že je len a len o peniazoch. A tejto reči bude zrejme pán Grujbár rozumieť viac ako ktorýkoľvek lekár. Navyše pripomínam, že pán Grujbár nemá v tomto regióne žiadne väzby, a tak možno aj nepopulárne opatrenia, ktoré bude treba urobiť pre stabilizáciu situácie v nemocnici, urobí bez zbytočných emócií a ohľadov na „iné okolnosti“.

 

Pán primátor, o vás je známe, že posty neobsadzujete politicky, príkladom môže byť aj prednosta, ktorý je členom inej politickej strany ako strán, ktoré Vás ako nezávislého kandidáta podporovali. Nešlo v prípade riaditeľa nemocnice o politickú nomináciu?

Určite nie. Viete, už je načase prestať sa hrať na stranícke tričká. Roky som pôsobil v súkromnom sektore a nikto sa ma nikdy nepýtal na politickú orientáciu či stranícku príslušnosť, ale na to, čo viem robiť a ako to spravím. Chyba nasej spoločnosti je, že sme prepolitizovaní. Myslím si, že tu treba riešiť vážne problémy, s ktorými sa denne potýka bežný človek, aby sme sa dostali do stavu, že nám systém bude pomáhať a nebol to pre nás len ZLÝ SYSTÉM.

 -r-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button