AktualityPodujatia

Jarmočné dni spestrili aj drobné zvieratá.

poradna

To najlepšie a najkvalitnejšie z ríše drobných zvierat prezentované na 9. Požitavskej výstave v areáli Mestského amfiteátra v Zlatých Moravciach máme úspešne za sebou.

Táto ľuďmi obľúbená a stále viac vyhľadávanejšia akcia bola zastrešená domovskou ZO Slovenského zväzu chovateľov, ktorej predseda je Štefan Kramár. Účastné svojou spoluprácou bolo aj Mesto Zlaté Moravce, ktoré prispelo materiálnou a finančnou pomocou.

Výstava sa konala v dňoch 30.septembra a 1.októbra 2011 pri príležitosti Zlatomoraveckého jarmoku, pričom toto spojenie sa stalo nielen spestrením a obohatením, ale doslovne tradíciou. Prekvapením bol aj hojný počet a zastúpenie zvierat, čo všetci len s radosťou privítali. Toto číslo sa vyšplhalo k hranici 600. Uvedený počet nás neomylne presvedčil o tom, že sa rady mladých chovateľov a teda aj vystavovateľov drobných zvierat rozširujú. Je to samozrejme veľmi potešujúca a pozitívna informáciou, prihliadnuc k tomu čo všetko tento koníček so sebou obnáša.

Konkrétne tejto výstavy sa zúčastňujú vystavovatelia zaberajúci región od Topoľčian po Komárno a od Trnavy po Zvolen. Tento rok boli vystavovatelia zastúpení vo vysokom počte a prispeli konkrétne do expozície v sekcii králikov počtom okolo 300 kusov, ktorý sa navýšil o 20 voliér holubov a 65 voliér hydiny. Adekvátny k počtu zvierat bol aj počet posudzovateľov, ktorých bolo 10. U zvierat hodnoteniu podliehali parametre ako sú hmotnosť, typ, tvar, srsť, perie, celkový náhľad posudzovateľa a starostlivosť, ktorá v sebe zahŕňa predovšetkým čistotu. Ich hodnotenie bolo odborné, kvalitné a včasné. Čo sa preukazuje a odráža aj v samotných výsledkoch, ktoré sú nasledovné:

expozícia holubov: Americký King biely od chovateľa Jána Bollu zo Zlatých Moraviec

expozícia hydiny: Zdrobnelá Holanďanka čierna bielochocholatá zástupkyňa zdrobnelých plemien, ktorej chovateľom je Ondrej Bača zo Sľažian. Medzi zdrobnelými plemenami bola aj víťazka ceny memoriál od chovateľa Milana Horvátha z Machuliniec, Zdrobnelá Wyandotka biela

expozícia králikov: celkovým víťazom sa stal Veľký svetlý strieborný, ktorý spadá pod stredné plemená a jeho hrdým chovateľom je Marek Ferenczy z Janíkoviec (Nitra)

Odovzdávanie cien oprávneným víťazom prebehlo v Sobotu o 15.00 hod., primátorom Zlatých Moraviec Ing. Petrom Lednárom, CSc., ktorý mal vo výstavnom výbore čestné predsedníctvo spolu s Jozefom Michalíkom a tajomníčkou Ing. Jarmilou Dúbravskou. Primátor Mesta pri tejto príležitosti vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť uchovania tradície tejto výstavy. Zároveň Zlatomoraveckej ZO Slovenského zväzu chovateľov prisľúbil svoju pomoc a podporu, pričom už teraz sa teší na ďalší ročník atraktívnej a pestrej chovateľskej výstavy.

Cieľom tejto výstavy bola okrem prezentácie chovaných exponátov, ktorá v sebe ukrýva obrovskú dávku obetavosti a práce, aj propaganda čistokrvného chovu zvierat. Poďakovanie za plynulý a hladký priebeh výstavy patrí všetkým zainteresovaným stranám konkrétne členom miestnej chovateľskej organizácie, sponzorom, vedeniu mesta, posudzovateľom, chovateľom a v neposlednom rade všetkým návštevníkom.

Každým rokom ich pribúda stále viac, predovšetkým tých školopovinných a škôlkárov, ktorí sa prídu pozrieť na zvieratá pod dozorom svojich pedagógov. S koncom výstavy sa dá rozlúčiť len so slovami: „O rok dovidenia!“

-mp-

[nggallery id=155]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button