AktualitySamospráva

Primátor Lednár na spoločnej ceste s predsedom smeru-sd Ficom a prezidentom Gašparovičom.

poradna

Na margo udalostí, ktoré rozvírili hladinu života v Zlatých Moravciach, zverejňujeme doslovný príhovor primátora Ing. Petra Lednára, CSc. k poslancom na 10. zasadnutí Mestského zastupiteľstva zo dňa 10. novembra.2011, k zachovaniu a trvalému udržaniu Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc.

Príhovor primátora – celé znenie:

Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, vážení občania mesta Zlaté Moravce, dovoľte aby som Vás privítal na dnešnom riadnom zastupiteľstve a zároveň na úvod povedal zopár slov.

Viete milé dámy a vážení páni, chodím po našich krásnych Zlatých Moravciach, veľa sa rozprávam s ľuďmi a vidím ako ťažko sa dnes žije. Preto by som si dovolil dať návrh – čo keby sme sa vzdali časti našich príjmov, či odmien a podporili, či vytvorili prospešný projekt pre obyvateľov našich Moraviec?! Technickou realizáciou by som poveril našu právničku JUDr. Máriu Vozárovú, aby bolo všetko transparentné a v súlade zo zákonom.

Pri stretávaní sa s občanmi ma veľmi teší ako sú naklonení zmenám, ktoré sa po toľkých rokoch konečne dejú a Zlaté Moravce sa dostávajú späť na miesto, ktoré im právom patrí. A ako vítajú najmä transparentnosť v informáciách. Preto navrhujem – zrušme predzastupiteľské neverejné poslanecké stretnutia. Dúfam, že ako ja, tak ani Vy nemáte žiadne tajnosti pred voličmi, máme predsa verejne prístupné zastupiteľstvo práve na to, aby pred tvárou občanov rozhodovalo v ich prospech a nie aby sa najskôr pokútne schádzalo za nejakými mne nejasnými účelmi.

A viete, kedy som mal najväčšiu radosť? Keď sa mi vďaka podpore 16.000 obyvateľov podarilo Zlatomoraveckú nemocnicu zachrániť. Keď ma ľudia zastavovali na ulici a ďakovali. Ja im ďakujem za ich statočnosť, za to, že ma podporili svojimi podpismi. Slzy sa mi tisnú do očí keď si predstavím, že sa podarilo zachrániť čo len jeden ľudský život, alebo pomôcť ťažko chorému človeku, či rodičom s chorým dieťaťom. Áno, to sú chvíle, keď si poviem – za toto stojí žiť a za toto musím bojovať.

Preto mi nedá, aby som nepovedal pár slov k našej nemocnici. V poslednej dobe sa ozýva veľa hlasov najmä z radov Vás poslancov, za premenu mestskej nemocnice na neziskovú organizáciu. Na základe informácií poskytnutých riaditeľom Michalom Grujbárom, ktoré som overil prostredníctvom zamestnancov Mestského úradu môžem konštatovať, že nie spoločnosť s ručením obmedzeným, ale nezisková organizácia je tunel ako Brno.

Ja ako primátor, ktorý zastupujem záujem občanov celého regiónu, nemôžem súhlasiť s tým, aby sa nemocnica zmenila na netransparentnú organizáciu, kde si chce bačovať skupinka poslancov, ktorá sa nanominuje do správnej rady. Jediným účelom vytvorenia neziskovej organizácie je likvidácia nemocnice v Zlatých Moravciach, za ktorú sme spolu s občanmi pred polrokom tvrdo bojovali. Pýtam sa – kde ste vtedy boli páni poslanci, menovite pani poslankyňa Vicianová a pán poslanec Galaba?? Nevšimol som si, že by niekto z Vás išiel so mnou do Bratislavy bojovať za zachovanie nemocnice. A teraz idete zničiť to, čo sme spolu s tými tisíckami obetavých občanov, ktorí sa nebáli podpísať petíciu, zachránili??

Viem veľmi dobre, že sa tu pohybuje istá pani riaditeľka, ktorá kočuje z nemocnice do nemocnice a všade necháva miliónové straty, ktorú údajne idú vyhodiť aj z jej terajšieho pôsobiska. Riaditeľka, ktorá sa nevie dočkať, kedy sa vráti do Zlatých Moraviec, aby aj tu znovu položila a pre niekoho lacno pripravila na predaj našu mestskú nemocnicu.

A potom sa stane presne to, čo sa teraz deje s nemocnicami v Topoľčanoch a Leviciach, ktoré ako nechcenú záťaž lacno ponúkajú investorovi. Odrazu im vôbec nevadí, že sprivatizujú nemocnice, a možno niektorí z pánov poslancov prídu lacno k pozemkom. V novinách budú páni poslanci vo VÚC tvrdiť ako silno našu nemocnicu ochraňujú, ale v krajskom parlamente nebudú mať najmenší problém zahlasovať za predaj Levickej a Topoľčianskej nemocnice. Aj toto svedčí o „čistých“ úmysloch..

Znovu sa teda pýtam pani Vicianová. Pôjdete otvoriť v noci polikliniku, aby ste ošetrili dôchodcu s otvorenou zlomeninou, alebo ho pošlete trmácať sa sanitkou do Nitry? Tých pár minút môže byť rozhodujúcich pre život, možno aj pre život Vášho blízkeho. Máme tu skvelú nemocnicu so skvelými lekármi, ktorá onedlho bude jediná široko ďaleko. Teraz vám je nemocnica ukradnutá a hádate sa tu o rozpadnuté budovy, ale keď sa budete dusiť kosťou z kapra a pohotovosť bude zrušená, darmo si budete búchať hlavu o stenu … už bude neskoro.

Sú tu erudovaní odborníci, ktorí neodporúčajú transformácie nemocníc, stačí spomenúť postoj JUDr. Róberta Fica, CSc. predsedu najsilnejšej parlamentnej strany, ktorý ako dobre viete, je docentom práva, a ktorý sa spolu s ďalšími odborníkmi kategoricky postavil proti transformáciám nemocníc. Takisto aj prezident doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc. veľmi kategoricky zastavil prebiehajúce transformácie nemocníc. Už len z názorov týchto odborníkov v oblasti práva musí byť jasné, že terajšie transformácie nie sú dobrým riešením. Je evidentné, že transformácie musia byť a budú upravené prehľadným a jasným zákonom.

Preto Vám hovorím na tomto mieste priamo do očí – ako primátor sa nepodpíšem pod to, aby sa nemocnica stala netransparentnou neziskovou organizáciou. Nemocnica musí a zostane Mestskou nemocnicou pre zdravie celého nášho zlatomoraveckého regiónu, ku prospechu občanov. Preto navrhujem bod č. 24 (návrh na zakladateľskú listinu a štatút neziskovej organizácie) z dnešného rokovania mestského zastupiteľstva vypustiť.

Je nepochopiteľné, že strana Smer v Zlatých Moravciach ide proti oficiálnej politike strany Smer na Slovensku. Jedná sa o lukratívne pozemky, o ktoré má údajne záujem istá silná finančná skupina? Prečo chcú členovia strany Smer v tomto meste skryto privatizovať Zlatomoraveckú nemocnicu? Všetci vieme ako dopadli nemocnice v Leviciach a Topolčanoch. Chce ísť Smer v Zlatých Moravciach tým istým smerom?

-red-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button