AktualitySamospráva

Návšteva primátora Ing. Petra Lednára, CSc., u prezidenta Slovenskej republiky doc. JUDr. Ivana Gašparoviča

poradna

Prezident Slovenskej republiky doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc. pozval zástupcov miest a obcí, starostov a primátorov.

Medzi pozvanými hosťami bol aj Ing. Peter Lednár, CSc., primátor mesta Zlaté Moravce.

„Naše stretnutia majú pre mňa veľmi veľký význam, význam pre pochopenie situácií, ktoré v miestach a obciach sú,“ povedal na úvod stretnutia prezident. Zhodnotil tiež uplynulý rok, ktorý bol podľa neho plný politických turbulencií, spomaľovania ekonomického rastu a zvyšovania nezamestnanosti, rok prírodných katastrof a z toho vyplývajúcich následkov, s ktorými sa samosprávy museli vysporiadať.

V príhovore venoval pozornosť aj globálnej ekonomickej kríze, ktorá má priamy vplyv na politickú stabilitu mnohých štátov.

„Na Slovensku sa to prejavilo tým, že padla vláda, čo pre samosprávy znamená organizáciu nových parlamentných volieb. Verím však, že samosprávy bez problémov zvládnu ich organizáciu. Som presvedčený, že sa budete podieľať na tom, že voľby budú zodpovedné, že voľby prebehnú dôstojne a podľa všetkých pravidiel a zákonov a že budú demokratické.“

Prezident v ďalšom vyjadril presvedčenie, že obce a mestá sú základom prosperity a fungovania solidárnosti v štáte. Postavenie starostu a primátora označil za profesiu, v ktorej je potrebné pochopiť nielen občana ale aj kolektív.

Uviedol, že veci verejné sa dajú robiť stále dobre, v prospech všetkých občanov. Poukázal aj na nedostatky vo vymedzení právomoci samospráv a štátu, a to predovšetkým v absencii účinného systému efektívneho finančného vyrovnávania sociálno-ekonomických rozdielov regiónov.

Po slávnostnom prípitku sa prezident v osobných rozhovoroch podelil aj o osobné skúsenosti v práci jednotlivých starostov. S primátorom Ing. Petrom Lednárom, CSc., sa venoval aj otázke neprispôsobivých spoluobčanov v jednotlivých mestách a obciach Slovenska. Reagoval aj na otázku ohľadom toho, či povinnosti a zákony platia pre všetkých rovnako.

„Určite si neviem predstaviť, aby pre niekoho boli pripravované iné zákony, iná legislatíva. Máme jednotnú legislatívu a podľa tejto legislatívy sme zodpovední rovnako všetci občania Slovenskej republiky,“ povedal nám k tejto otázke Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej republiky. Jeho hovorca Marek Trubač potvrdil, že prezident sa k podobnej téme už vyjadroval viackrát. Chyba podľa neho nie je v zákonoch, lebo tie sú nastavené dobre. Chyba je v ľuďoch, ktorí majú dbať na ich dodržiavanie a bez akéhokoľvek rozdielu uplatňovať ich v praxi. „Tam sme žiaľ zatiaľ nedospeli,“ dodal Marek Trubač.

Primátor Peter Lednár zároveň pripravuje pozvanie prezidenta SR aj na návštevu Zlatých Moraviec. Pozvánka však musí ísť oficiálne cez prezidentskú kanceláriu.

-red-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button