AktualitySamospráva

Nefalšovaný Primátorský trojkráľový punč

poradna

Príjemné prekvapenie čakalo na ľudí v Zlatých Moravciach, ktorí sa v piatok zúčastnili na svätej omši pri príležitosti pripomenutia si Zjavenia Pána. Primátor mesta Ing. Peter Lednár, CSc. všetkých občanov mesta pozýval na pravý Primátorský trojkráľový punč, ktorý sa podával pred vstupom do kostola.

„Ide o prvý ročník tohto podujatia a nazdávam sa, že z toho môže vzniknúť celkom pekná tradícia“ –  povedal nám Peter Kereš z Mestského kultúrneho strediska v Zlatých Moravciach. Spoločne so svojimi kolegami vdýchol podujatiu skutočne historickú atmosféru, keďže prichádzajúcim punč ponúkali v dobových odevoch, ktoré si zapožičali z Divadla Andreja Bagara v Nitre. Bolo však ťažké určiť, ktorý z nich je Baltazár, Gašpar či Melichar.

Dozvedeli sme sa, že punč bol vyrobený podľa originálnej receptúry so všetkými ingredienciami, ktoré do neho patria.

„Jeho výroba sa začína tým, že spolu s cukrom sa zvarí voda. Na liter nápoja sa pridá asi šesť decilitrov červeného vína, potom kúsky citróna, pomaranču, jablka, kvapka broskyňového likéru, klinčeky a škorica. Ovocie by sa malo variť pri teplote maximálne osemdesiat stupňov Celzia, lebo nám sa ho spočiatku trochu podarilo rozvariť“ – povedal s úsmevom Peter Kereš. Punč podávali s ovocím, ktoré sa v nápoji vlastne takto vymacerovalo. Pre obyvateľov pripravili sto litrov skutočne chutného a na široko rozvoniavajúceho primátorskeho punču.

Gašpar, Melichar a Baltazár boli traja mudrci (králi), ktorí na základe jasne svietiacej hviezdy priniesli do Betlehema dary pre práve narodeného spasiteľa Ježiša Krista, budúceho židovského kráľa.

-osk-

[nggallery id=196]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button